Bulgarii ies în stradă împotriva planului Guvernului de la Sofia de a închide minele de cărbune, așa cum cere UE

După ce au protestat față de importurile de cereale din Ucraina, blocând drumuri importante și puncte de frontieră, bulgarii au ieșit din nou în stradă, de această dată pentru a împiedica guvernul de la Sofia să închidă minele de cărbune, așa cum cer planurile UE.

Manifestanţi bulgari au continuat, duminică, acţiunile de blocare a unor principale artere rutiere, într-o acţiune de protest împotriva planurilor guvernului de la Sofia de a închide termocentralele pe cărbune pentru a se conforma exigenţelor europene privind tranziţia energetică, relatează agenţia DPA, citată de Agerpres.

Protestatarii au blocat drumul E79 către Grecia, autostrada Trakia care duce spre Marea Neagră şi Istanbul, încă o şosea care leagă Bulgaria de la est la vest, precum şi o trecătoare prin Munţii Balcani, oprind astfel traficul către Grecia şi Turcia.

Guvernul de la Sofia s-a angajat să închidă până în anul 2038 termocentralele şi minele de cărbune. În pofida manifestaţiilor, intrate duminică în a treia zi, premierul bulgar pro-european Nikolai Denkov a aprobat vineri planurile de închidere a trei zone miniere, pentru a nu pierde fonduri europene de peste două miliarde de euro.

Potrivit sindicatelor, circa 120.000 de persoane, din populaţia totală a ţării de circa 6,5 milioane, vor fi indirect afectate de închiderea celor trei centre miniere. Aproximativ jumătate din energia electrică a Bulgariei este în prezent produsă pe bază de cărbune, iar o treime provine din sectorul nuclear.

Știri pe subiect:

Cărbunele, de la „resursa fără viitor” din Green Deal-ul european, la soluție în contextul războiului. Cine salvează minele românești?

Copreședintele AUR, senatorul Claudiu Târziu: Cer REDESCHIDEREA minelor și REPORNIREA centralelor pe cărbune!

Adio cărbunelui! Cu ce mandat negociază România la Bruxelles închiderea minelor românești?

„Green Deal”-ul european ar putea închide minele românești, lăsând pe drumuri 15.000 de oameni. Senatorul Claudiu Târziu (AUR): Este obligatorie o strategie pe termen lung, altfel minele riscă să fie închise, iar minerii și familiile lor să rămână muritori de foame

 

 

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost