Claudiu Târziu a reacționat, marți, la anunțul privind nominalizarea ANCOM pentru supravegherea mediului online, avertizând că această măsură nu reprezintă altceva decât o formă de reglementare a cenzurii.
„ANCOM va avea toate atribuțiile necesare pentru a sta cu ochii pe toți cei care sunt incorect politic, pe cei care `comit` postări scrise sau video `ilegale`. De fapt, ilegal este un termen foarte acoperitor pentru foarte multe lucruri care nu se încadrează în corectitudinea politică pe care o vrea Bruxellesul.
Tot ceea ce intră sub incidența acestei etichete de ilegal va fi eliminat, va fi cenzurat. Cică, sub acest fel, se încearcă combaterea dezinformării. În realitate, se limitează libertatea noastră de exprimare”, a declarat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, senatorul Claudiu Târziu, președintele CNC AUR.
Potrivit acestuia, proiectul de lege privind supravegherea mediului online „pune crucii libertății de exprimare și în mediul online”.
Reamintim că începând de anul viitor, mai exact din 17 februarie 2024, în România vor intra în vigoare noile reglementări UE privind serviciile digitale și supravegherea online, după cum a relatat RostOnline.
Practic, se reglementează ceea ce se întâmplă deja, adică cenzurarea mesajelor considerate „ilegale”, sub pretextul combaterii „dezinformării”.
România a stabilit că Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) este instituția care va coordona serviciile digitale.
În acest sens, a fost lansat în dezbatere publică un proiect de lege privind transpunerea în legislația națională a noilor prevederi UE privind piața unică pentru serviciile digitale și de modificare a Directivei 2000/31/CE (Regulamentul DSA) în România, act legislativ obligatoriu pentru statele membre.
Conform dispozițiilor europene, Regulamentul DSA se va aplica în toate statele membre UE începând cu data de 17 februarie 2024.
Rolul ANCOM
Proiectul desemnează ANCOM în calitate de coordonator al serviciilor digitale, instituția fiind astfel responsabilă de toate aspectele legate de supravegherea și de asigurarea respectării Regulamentului de către furnizorii de servicii intermediare.
În această calitate, instituția este punct de contact unic în ceea ce privește aplicarea Regulamentului și raportarea unor date și/sau informații către Comisia Europeană și/sau către coordonatorii serviciilor digitale din celelalte state membre.
Proiectul de act normativ stabilește în sarcina „autorităților relevante” (instituții, autorități publice ce dețin atribuții cu privire la supravegherea unui anumit sector sau domeniu de activitate sau autoritățile judiciare) posibilitatea de a emite ordine prin care furnizorul de servicii intermediare are obligația de a acționa împotriva „conținutului ilegal” din mediul online sau de a furniza anumite informații.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024
Comunismul n-a murit, doar o țâr’ s-o odihnit.
Cu un președinte ca Valeriu Zgonea și un vice precum Pavel Popescu,să vezi exces de zel și obediență a acestei”autorități”.