Gheorghe Piperea: Numerarul înseamnă libertate și proprietate. Nimeni NU are dreptul să REFUZE încasările în numerar

Avocatul Gheorghe Piperea a avertizat, miercuri, că eliminarea plăților în numerar reprezintă un atac la libertate, la principiul traiului decent și la proprietate.

Declarația a fost făcută miercuri, în cadrul unei conferințe de presă organizată de AUR la Parlament.

Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, nimeni nu garantează că plafonul de 1.000 de lei impus pentru plățile în numerar nu se va transforma peste câteva luni sau peste un an în 10 lei. În acel moment, spune Gheorghe Piperea, numerarul va dispărea ca idee, ca principiu.

„Acest lucru nu doar că este un atac la libertatea economică, prevăzută în Constituție la articolul 45, nu doar că este un atac la adresa principiului de trai decent, dar este și un atac la proprietate. Dacă tot ceea ce depășește suma de 1.000 de lei pe zi nu se mai poate utiliza în scopul normal al acestor sume, înseamnă că proprietatea ta este limitată”, a explicat Gheorghe Piperea.

Acesta a menționat că în luna mai a circulat un proiect privind incluziunea bancară, care prevederea obligativitatea tuturor plăților prin bănci sau prin sisteme digitale și, mai mult, prevedea așa-numita identitate bancară, care lega contul bancar de CNP.

În plus, spune Gheorghe Piperea, există o recomandare a Băncii Centrale Europene (BCE) și a Comisiei Europene (CE), din 2010, din care rezultă că numerarul înseamnă libertate, proprietate și incluziune socială.

„Numerarul fizic nu costă comisioane, nu aduce nemeritate profituri băncilor și sistemelor de plăți digitale. Nu spun eu acest lucru, o spun cele două instituții europene.

Mai există Legea 312/ 2004, care la articolul 16 spune că leul, în formatul său fizic, este singurul instrument monetar care are putere legală de circulație pe teritoriul României și nimeni nu are dreptul să refuze încasările în numerar

Statul român ar trebui să oprească acest experiment care în state ca Suedia, Nigeria, Germania, Marea Britanie, Slovacia și Elveția s-a dovenit a fi un experiment nereușit”, a concluzionat avocatul Gheorghe Piperea.

Reamintim că și senatorul Claudiu Târziu a avertizat, recent, că limitarea plăților în numerar reprezintă o amenințare la libertatea fiecărei persoane de a folosi proprietatea personală după cum dorește și în conformitate cu drepturile garantate de Constituție, așa cum a relatat atunci RostOnline.

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost