Sâmbătă, 21 octombrie, la Memorialul Închisoarea Pitești se va deschide expoziția internațională „Gulagul european”, au anunțat, joi, pe Facebook, organizatorii evenimentului.
Potrivit programului, sâmbătă, de la ora 18:00, va avea loc o dezbatere despre sistemul de închisori comuniste din Europa, la care vor participa Łukasz Kamiński (istoric și curator al expoziției), Clara Mares(istoric), Wojtek Bednarski (curatorul expoziției).
De la ora 19:00, se va viziona documentarul artistic „Binecuvântată fii, închisoare”, în prezența regizorului Nicolae Mărgineanu.
„După film, vă invităm la o întâlnire inedită cu două supraviețuitoare ale detenției politice Galina Răduleanu și Niculina Moica”, anunță organizatorii. Seara se va încheia cu vizitarea expoziției internaționale și a Memorialului Închisoarea Pitești.
Context:
„Când auzim termenul „Gulag”, asocierea noastră inițială este adesea cu „Arhipelagul Gulag” de Aleksandr Soljenițîn, care descrie o vastă rețea de lagăre de muncă forțată răspândite în Uniunea Sovietică. Cu toate acestea, este important să recunoaștem că un sistem izbitor de asemănător a existat în fiecare țară care a căzut sub controlul comunist după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Timp de peste un deceniu, un număr uluitor de aproximativ 800 de lagăre a funcționat pe teritoriul actualei Uniuni Europene și în regiunile învecinate acesteia. Aceste lagăre au încarcerat aproape 1.500.000 de persoane și, în mod tragic, aproximativ 130.000 de persoane și-au pierdut viața în cadrul lor.
Expoziția „Gulagul European” își propune să facă lumină asupra narațiunii, adesea trecută cu vederea, a rețelei de lagăre de tip sovietic care a fost creată în Europa Centrală și de Est după cel de-Al Doilea Război Mondial. Ne concentrăm în mod special pe istoria sistemelor de lagăre de muncă forțată din cadrul țărilor care au fost fie dominate, fie ocupate de regimuri comuniste din Europa. Țările incluse în explorarea noastră sunt Germania, Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, Iugoslavia, Albania, România, Bulgaria, Lituania, Letonia, Estonia și Moldova”, se precizează în comunicatul transmis de Memorialul Închisoarea Pitești.
Expoziția este alcătuită din mai multe panouri care analizează diferite aspecte ale sistemelor de Gulag sovietice și europene.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024