Monument dedicat eroinei neamului românesc, sublocotenent Ecaterina Teodoroiu, dezvelit în Capitală

Un monument dedicat Ecaterinei Teodoroiu, eroina de la Jiu, a fost dezvelit, miercuri, 18 octombrie, în București.

Statuia a fost amplasată pe Șoseaua Panduri din Capitală și este situată imediat lângă statuia lui Tudor Vladimirescu.

La eveniment au participat  reprezentanți ai autorităților centrale, locale și reprezentanți ai Armatei României, precum și strănepoata Ecaterinei Teodoroiu, doamna Luminița Dragomir.

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit slujba de binecuvântare a statuii, înconjurat de un sobor de preoți militari.

„Ecaterina Teodoroiu a trăit puțin, dar a avut o viață construită pe principii evanghelice. Prima valoare evanghelică a fost voluntariatul. Ea nu a participat pe front pentru că a primit un ordin de încorporare, ci pentru că a fost voința ei. În toate împrejurările în care Hristos vorbește despre asumarea unor valori evanghelice face apel la voință.

A doua valoare fundamentală ce i-a caracterizat scurta existență pe pământ a fost sacrificiul. Mântuitorul Însuși apreciază că a sacrifica viața pentru cei mulți este cel mai înalt grad al iubirii, forma deplină, copleșitoare a ei. A treia valoare a fost slujirea, pentru că atunci când nu a fost pe front, ea a îngrijit bolnavii în spitalele de campanie și lucrul acesta arată o altă formă a jertfelniciei, pentru că veneau de pe front trupuri mutilate și era nevoie de un mare curaj să te poți apropia ca tânără fată de situații atât de dramatice.

De aceea, Biserica a fost prezentă la acest eveniment pentru a binecuvânta monumentul cu apă sfințită. Nu doar pentru că Biserica dintotdeauna cinstește eroii, ea a și dezvoltat cultul cinstirii lor. Ne amintim că în anul 2018 Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, printre numele celor mulți, a așezat și numele sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu în Sfânta Masă a Altarului Catedralei Naționale”, a declarat, pentru Ziarul Lumina, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Prezent la eveniment, consilierul de Stat în Departamentul Securităţii Naţionale, Mihai Şomordolea, a citit mesajul transmis de președintele României:

„La data de 3 septembrie 1917, sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu cădea eroic la datorie în fruntea plutonului său, rostind către camarazii săi, pentru ultima dată, „Luptați, băieți! Apărați țara!”.

Dezvelirea statuii eroinei neamului românesc este un eveniment cu profunde semnificații.

Onorăm astfel și omagiem această figură emblematică a națiunii române, care s-a sacrificat pentru patrie pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial. Prin devotamentul său nemărginit față de țară, prin curajul și spiritul de sacrificiu manifestate în linia întâi, Ecaterina Teodoroiu a devenit un simbol al rezistenței și al forței României. (…)

Acest demers de comemorare a personalităților naționale trebuie să continue. Memoria Ecaterinei Teodoriu rămâne și astăzi o sursă de inspirație pentru militarii noștri, pe care îi vom sărbători în curând, cu ocazia  Zilei Armatei României. (…) Dăruirea Ecaterinei Teodoroiu pentru cauzele cele mai înalte ale națiunii noastre și jertfa sa vor rămâne veșnic vii în amintirea noastră!”, se menționează în mesaj.

Monumentul dedicat Ecaterinei Teodoroiu a fost realizat de artistul plastic Valentin Duicu şi finanţat de municipalitate.

 

 

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost