Reglementarea cenzurii UE la nivel național. ANCOM va sta cu ochii pe serviciile digitale din România și va coordona supravegherea online (proiect)

Începând de anul viitor, mai exact din 17 februarie 2024, în România vor intra în vigoare noile reglementări UE privind serviciile digitale și supravegherea online.

Practic, se reglementează ceea ce se întâmplă deja, adică cenzurarea mesajelor considerate „ilegale”, sub pretextul combaterii „dezinformării”.

România a stabilit că Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) este instituția care va coordona serviciile digitale.

În acest sens, a fost lansat în dezbatere publică un proiect de lege privind transpunerea în legislația națională a noilor prevederi UE privind piața unică pentru serviciile digitale și de modificare a Directivei 2000/31/CE (Regulamentul DSA) în România, act legislativ obligatoriu pentru statele membre.

Conform dispozițiilor europene, Regulamentul DSA se va aplica în toate statele membre UE începând cu data de 17 februarie 2024.

Rolul ANCOM

Proiectul desemnează ANCOM în calitate de coordonator al serviciilor digitale, instituția fiind astfel responsabilă de toate aspectele legate de supravegherea și de asigurarea respectării Regulamentului de către furnizorii de servicii intermediare.

În această calitate, instituția este punct de contact unic în ceea ce privește aplicarea Regulamentului și raportarea unor date și/sau informații către Comisia Europeană și/sau către coordonatorii serviciilor digitale din celelalte state membre.

Proiectul de act normativ stabilește în sarcina „autorităților relevante” (instituții, autorități publice ce dețin atribuții cu privire la supravegherea unui anumit sector sau domeniu de activitate sau autoritățile judiciare) posibilitatea de a emite ordine prin care furnizorul de servicii intermediare are obligația de a acționa împotriva „conținutului ilegal” din mediul online sau de a furniza anumite informații.

Prin „conținut ilegal” se înțelege orice informație care, în sine sau prin raportare la o activitate, inclusiv vânzarea de produse sau furnizarea de servicii, nu este conformă cu dreptul Uniunii sau cu dreptul oricărui stat membru care este conform cu dreptul Uniunii, indiferent de obiectul sau natura exactă a dreptului respectiv. Pe scurt, tot ce este ilegal în mediul offline este ilegal și în mediul online, subliniază ANCOM.

Proiectul de lege este în consultare publică până marți, 31 octombrie 2023, și este disponibil aici.

Observațiile se pot transmite la [email protected].

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost