Care este rostul adevărului, cât de nocivă este chiar și o minciună prin omisiune și de ce trebuie să-ți asumi adevărul până la capăt- au fost o parte din subiectele abordate de Sorin Lavric și Claudiu Târziu, într-un nou episod din podcastul Conservatorii.
Tema celui mai recent episod din seria „Conservatorii” a fost Adevărul.
„Eu cred că, așa cum ne învață și creștinismul, orice minciună e la fel de gravă, chiar dacă ea, într-un context anume nu are gravitatea maximă, este gravă pentru că ea pune început minciunii.
După ce ai spus o minciună, când ai lucrat împotriva adevărului, ai început un drum al minciunii, o îndepărtare de adevar. Te vei obișnui cu minciuna și vei trece din treaptă în treaptă.
Vei spune minciuni din ce în ce mai mari. În politică, asta este dărâmător.
Nu spui adevărul, îl omiți, taci asupra lui pentru că nu e bine să vorbești public, pentru că nu te-ar ajuta din punct de vedere electoral, nu te-ar ajuta din punct de vedere al percepției publice. Nu te-ar ajuta din punct de vedere al percepției unor cancelarii față de acțiunea ta politică, ți-ar dăuna. Și atunci preferi să nu vorbești despre acel adevăr.
O minciună prin omisiune este începutul unui drum al minciunii, care te va duce la minciuni din ce în ce mai mari și la o îndepărtare totală de adevăr, la o întoarcere totală împotriva adevărului, inclusiv a Adevărului cu majusculă, care nu poate sa fie slujit prin minciuni”, a explicat Claudiu Târziu.
Potrivit acestia, adevărul merită slujit până la ultimele consecințe, iar cel care slujește adevărul cu orice preț, până la capăt, în cele din urmă va învinge, chiar dacă va fi închis, va fi bătut sau chiar omorât. În perspectiva veșniciei, el va învinge, a subliniat Claudiu Târziu.
Sfinții închisorilor
„Avem exemplele unor înaintași care pentru adevăr au murit în închisorile comuniste sau au luptat în munți și au murit acolo sau au supraviețuit, dar astăzi sunt trecuți cu vederea.
Adevărul lor încă nu a învins.
Atâta vreme cât unii sfinți ai închisorilor nu sunt canonizați, chiar dacă adevărul este că ei s-au sfințit prin suferință, pentru că au avut anumite opțiuni politice, nu înseamnă că adevărul lor nu a convins deja pe mulți dintre români, că nu a lucrat deja în inimile românilor care au avut deja acces la acest adevăr.
Spunea Răzvan Codrescu că sfinții închisorilor nu pot fi caracterizați exclusiv prin apartenența lor politică de la un moment dat și nici nu le poate fi negată sfințenia doar pe baza respectivei experiențe politice pe care au avut-o.
Acesta este adevarul! Faptul ca Sfântul Sinod ezită să recunoască acest adevăr prin actul de canonizare arată că și la nivelul cel mai înalt al Bisericii noastre există o teamă de asumare a adevărului până la capăt, cu toate consecințele lui”, a spus Claudiu Târziu.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024