Fabricile de prelucrare, șantierele de infrastructură și fermele agricole sunt motoarele oricărei țări care se dorește independentă, a declarat, pentru Ziua de Cluj, Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj.
„O țară are o economie puternică după fabricile de asamblare cu valoare adaugată, șantierele de infrastructură și fermele agricole pe care le adună la socoteală, nu după numărul de mall-uri. Nu avem nici o șansă să fim independenți economic și să nu stăm cu mâna întinsă fără o viziune de industrializare accelerată.
Motoarele oricărei țări de la vârful economiei mondiale care se dorește independentă sunt fabricile de prelucrare cu valoare adaugată, șantierele de infrastructură și fermele agricole. Doar o țară cu o economie puternică este capabilă să creeze sisteme de sănătate și învățământ redutabile”, a explicat, pentru Ziua de Cluj, Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, producător român de medicamente.
Declarația are legătură cu o postare făcută pe Facebook în legătură cu trecutul fabricii de medicamente din Cluj.
„Povestea începe în 1920, când farmacia Unicorn/Egyszarvú fondată în 1885, cu sediul în palatul Jósika (casa cu picioare, piaţa Unirii 10, mai înainte în clădirile din jurul bisericii) se transformă în “Laboratorul de Medicamente Therapia”, sub conducerea profesorului universitar Reinbold Béla şi asistentul acestuia, dr. Stein Vilmos. În 1923 dr. Stein semnează un acord cu compania Egger din Viena iar fabrica se mută pe actuala stradă Coroianu (fosta Kijáró/Székely Mózes/Delta) la nr. 5 purtând numele de Egger et Co S.A. Cluj. Acţiunile au fost răscumpărate de către Stein în 1931, fabrica adoptând numele de Ufarom (Uzinele Farmaceutice Romîne) în 1935. Avea deja 120 angajaţi şi s-a dezvoltat rapid, devenind în 1939 cea mai mare fabrică de medicamente din România. În această perioadă, pe lângă medicamente producea şi bomboane Negro.
În perioada războiului compania s-a rupt în două: Ufarom la Bucureşti şi Napochémia la Cluj, sub conducearea profesională a farmacistului Györfi Lajos. Fiind declarată fabrică militară a fost bombardată în iunie 1944, mulţi angajaţi pierzându-şi viaţa sub ruinele clădirii. După război fabrica s-a mutat în actuala locaţie din Iris. În urma naţionalizării din 1948 şi unirea cu mai multe fabrici şi laboratoare a redevenit Terapia în 1957, numele fiind păstrat şi azi. După privatizarea de după 1990 şi-a schimbat de mai multe ori proprietarii, fiind azi în proprietatea concernului SunPharma. Este în continuare una dintre cele mai mari companii producătoare de medicamente din ţară”, a postat Andras Vajda, pe grupul de Facebook „Amintiri din Vechiul Cluj”.
La postarea respectivă, Dragoș Damian a lăsat următorul mesaj:
„Vom continua să scriem încă 100 de ani pe cutiile de medicamente Made in Cluj-Napoca, Romania!”
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024
Măi oameni buni, dacă „stăpânii” voiau să avem vro’ producție,NU-i puneau pe slugile vîndute să vîndă și să distrugă tot la blană de la lovitua de stat din ’90 încoa!!! Ce nu vă e clar??? Noi am fost meniți să devenim Doar CONSUMATORI (și vestul ne trimite Cele mai proaste produse=groapa de gunoi!!).Iar Resursele noastre să fie jefuite total de ei, lucrurile astea se văd de pe lună!!!