Mii de credincioși au ajuns în aceste zile la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală, la evenimentele organizate cu ocazia sărbătorii Sf. Ierarh Nectarie de la Eghina.
Pelerinajul a început marți, 7 noiembrie, când racla cu sfintele moaște a fost scoasă și așezată în curtea mănăstirii.
Joi, 9 noiembrie, în ziua pomenirii sfântului tămăduitor, la Altarul de vară al mănăstirii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de slujitori, notează Ziarul Lumina.
„Dintre cuvintele Sfintei Evanghelii, probabil că cel mai mult se cuvin a fi rostite la pomenirea Sfântului Ierarh Nectarie cele spuse de Mântuitorul Hristos pe un munte din apropierea Mării Galileei: «Fericiți cei prigoniți pentru dreptate, că a lor este Împărăția Cerurilor» (Matei 5, 10). Din toate virtuțile pe care le-a avut, din osteneala lui de slujitor al Sfântului Altar vreme de 43 de ani, Sfântul Nectarie, ierarhul hirotonit pe seama Pentapolei din Patriarhia Alexandriei și apoi slujitor în multe locuri, s-a străduit să fie un bun păstor și să privească mereu la Mai-Marele păstorilor.
În toate locurile, el le-a vorbit celor pe care i-a întâlnit despre iubirea lui Dumnezeu, care este mai tare decât moartea și decât răutatea. El le-a vorbit tuturor despre o împărăție veșnică, în locul celor trecătoare și amăgitoare. Ierarhul Nectarie s-a străduit să fie întotdeauna o lumină, chiar dacă unii au dorit să îl așeze în întuneric”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
Acesta a remarcat faptul că felul în care Sfântul Nectarie a primit atitudinea ostilă a celor din jur l-a învrednicit de mari daruri de la Dumnezeu încă din timpul vieții:
„Atunci când se afla la Eghina, locul unde a petrecut ultimii 12 ani ai vieții sale, Sfântul Nectarie aducea la rugăciunea lui ploaia, alunga insectele dăunătoare grădinilor și aducea pacea în locul vrajbei și al urii. Acesta a primit răsplată încă din timpul vieții pentru credincioșia, răbdarea și smerenia lui. Ceea ce s-a întâmplat cu acesta după moartea sa ne arată că Dumnezeu nu rămâne nimănui dator. Un val nemaiîntâlnit de binefaceri și minuni s-a arătat la mormântul lui. Oameni bolnavi și încercați, veniți de departe, au găsit la Sfântul Ierarh Nectarie vindecare și răspuns rugăciunilor înălțate acolo”, a adăugat ierarhul.
Conform programului anunțat, joi, 9 noiembrie, de la ora 21.45 va avea loc Sf.Maslu. Racla cu sfintele moaște se va aduce în biserica mănăstirii după ce se închină și ultimul pelerin.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024