Parlamentul European (PE) solicită ca primatul dreptului UE să fie înscris în tratate, iar Comisia Europeană (CE) să monitorizeze hotărârile instanțelor și să inițieze proceduri de încălcare a dreptului comunitar ca răspuns la hotărârile care îl contestă.
În acest sens, PE a aprobat, cu 430 de voturi pentru 172 împotrivă și 29 de abțineri, un raport privind principiul primatului dreptului UE, anunță Calea Europeană.
Deși nu există o ierarhie între legislația UE și cea națională, în caz de conflict, statele membre ar trebui să înceteze să aplice dispozițiile conflictuale și să interpreteze legislația națională în conformitate cu legislația UE, se menționează în raportul PE.
Pentru a atenua posibilele conflicte, deputații europeni recomandă includerea explicită a principiului primatului dreptului UE în tratatele UE și regretă că acest lucru nu s-a întâmplat în cadrul Tratatului de la Lisabona.
Principiul primatului s-a dezvoltat prin jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) și constituie o piatră de temelie a ordinii juridice a UE, care este esențială pentru funcționarea UE.
Aceștia subliniază că, deși majoritatea instanțelor naționale îl respectă, deciziile acelor curți constituționale sau supreme care contestă sau nu aplică principiul reprezintă un risc pentru eficacitatea și uniformitatea dreptului UE.
Claudiu Târziu: Vrem o Uniune a statelor naționale SUVERANE!
Senatorul Claudiu Târziu a criticat în termeni duri raportul aprobat de Parlamentul European.
„Globaliștii vor să elimine dreptul de vot al statelor-membre, să transfere competențe fundamentale către Bruxelles și să ideologizeze și ceea ce a mai rămas neideologizat după tiparele neomarxiste. Nu mai puțin de 267 de amendamente sînt pregătite în vederea modificării tratatelor.
Nu vrem UERSS! Vrem o Uniune a statelor naționale SUVERANE!”, a transmis, miercuri, pe Facebook, Claudiu Târziu, președintele CNC AUR și candidat la alegerile europarlamentare din 2024.
Comisia Europeană trebuie să monitorizeze hotărârile naționale și să acționeze
Totodată, potrivit raportului, Parlamentul solicită Comisiei, în „calitate de gardian al tratatelor”, să monitorizeze îndeaproape hotărârile instanțelor naționale în ceea ce privește primatul dreptului UE și să inițieze proceduri de încălcare a dreptului comunitar ca răspuns la hotărârile care îl contestă. Comisia ar trebui să pregătească un raport anual privind aplicarea legislației UE, inclusiv un tablou de bord privind respectarea hotărârilor CJUE în țările UE.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024
Un comentariu la „PE solicită ca primatul dreptului UE față de legislația națională să fie înscris în tratate. Claudiu Târziu: Vrem o Uniune a STATELOR NAȚIONALE SUVERANE, nu vrem UERSS”
Comentariile sunt închise.