Guvernul a anunțat, miercuri, 27 decembrie, că România a ajuns la un acord politic cu Austria privind extinderea spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria la frontierele aeriene şi maritime, începând cu luna martie 2024.
Anunțul, făcut prin intermediul unui comunicat transmis de Ministerul Afacerilor de Interne, a fost salutat de premierul Marcel Ciolacu (PSD) și de liderul PNL, Nicolae Ciucă. Presa a prezentat știrea ca o adevărată victorie a diplomației românești, trecând sub tăcere informații importante, precum data reală la care a fost semnat acordul cu Austria privind acceptarea migranților.
Comunicatul MAI
Miercuri, 27 decembrie, MAI a transmis un comunicat de presă pe tema Schengen, „pentru o corectă și oficială informare a opiniei publice”.
„În data de 23 decembrie 2023, Ministerul Afacerilor Interne a ajuns la un acord politic împreună cu ministerele omologe din Austria și Bulgaria privind extinderea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria și aplicarea acquis-ului comunitar Schengen în România și Bulgaria la frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024, precum și discutarea în 2024 a aplicării acestuia la frontierele terestre în strânsă legătură cu măsurile compensatorii privind întărirea controlului la frontiere și aplicarea Acordului Dublin.
În consecință, pe parcursul zilelor de 26 și 27 decembrie au avut loc discuții pe canale diplomatice, între ministerele de interne, ministerele de externe, inclusiv la nivelul misiunilor diplomatice acreditate la UE, asupra proiectului de decizie a Consiliului care să încorporeze juridic respectivul acord politic. Aceste discuții vor continua mâine, 28 decembrie 2023.
Materializarea acordului politic într-o decizie presupune acordul tuturor Statelor Membre UE, demers procedural care se va continua și mâine (joi- n.red), 28 decembrie 2023”, se menționează în comunicatul de presă transmis de MAI.
Ceea ce nu se precizează în comunicat este că deși Acordul Dublin este o propunere care datează din 2013, Guvernul României a aprobat un acord cu Austria în septembrie 2023, după cum semnalează Evadare.ro.
Astfel, prin Hotărârea nr. 890 din 20 septembrie 2023, Guvernul României a aprobat Acordul administrativ din 23 august 2023 între România și Austria.
România, obligată să răspundă la notificări în termen de 7 zile
„Atunci când, în conformitate cu articolele 23 și 24 din Regulamentul Dublin, o parte solicită celeilalte părți să accepte să reprimească un resortisant al unei țări terțe sau un apatrid care solicită protecție internațională, iar o astfel de cerere se face pe baza unui rezultat pozitiv transmis de sistemul de date Eurodac, autoritatea sa competentă va răspunde cât mai repede posibil și, în orice caz, în termen de șapte zile lucrătoare de la primirea cererii.
În cazul în care autoritatea competentă a părții solicitante nu depune cererea de preluare sau de reprimire în termenele prevăzute la alineatul (1), acea parte va fi considerată responsabilă în conformitate cu prevederile articolului 21 alineatul (1) sau ale articolului 23 alineatul (3) din Regulamentul Dublin”, se precizează la articolul 3 din Acord.
Acordul mai prevede că transferul migranților poate să fie făcut pe patru aeroporturi din România, respectiv pe Aeroportul Internațional Otopeni, Aeroportul Internațional Iași, Aeroportul Internațional Cluj, Aeroportul Internațional Timișoara.
Acordul a fost încheiat pe o perioadă nedeterminată și poate fi denunțat în scris, de oricare dintre părți, în orice moment. Acordul a fost semnat de ministrul Cătălin Predoiu și de ministrul austriac Gerhard Karner.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024