Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a dat trei amenzi pentru expoziția „Nmyphs and Zombies. Speranța lui Ondine și disperarea lui Baraka”, organizată vara trecută în Capitală, sub patronajul Ministerului Culturii.
Evenimentul a fost prezentat ca fiind „o expoziție de artă contemporană românească așa cum nu s-a mai văzut”. În fapt, lucrările reunite sub această falsă promovare reprezintă o blasfemie la adresa Mântuitorului și a Maicii Domnului, fiind greu de descris în cuvinte piesele expuse la această expoziție, după cum a relatat atunci R3Media.
Acum, CNCD a decis să amendeze cu câte 5.000 de lei Muzeul Municipilui București, care a găzduit expoziția, Fundația Centrului Cultural Art Society și curatorul expoziției, potrivit Gândul.ro.
Artistului Paul Baraka, autorul lucrărilor, i-a fost aplicată sancțiunea avertismentului.
„Nu sunt convins deloc de soluție, dar e o speță la limită”, a declarat, pentru Scena 9, Csaba Asztalos, președintele CNCD.
Potrivit acestuia, în urma mai multor ședințe de deliberări s-a ajuns la concluzia, cu un vot de 9 la 2, că s-a depășit limita libertății de exprimare, pentru că expoziția aduce atingere sentimentelor religioase a unei părți importante a populației din România și că prezintă simboluri religioase într-un mod neadecvat. Decizia a fost luată consultând jurisprudență națională și internațională în ce privește dreptul la demnitate personală, libertatea de exprimare, relațiile dintre stat și culte și drepturile de autor.
De altfel, nu este pentru prima dată când președintele CNCD, Csaba Asztalos, se declară nemulțumit de deciziile luate de instituția pe care o conduce.
La fel s-a întâmplat și atunci când CNCD a respins o sesizare LGBT împotriva tipografiei care a refuzat să tipărească afișe de propagandă homosexuală.
„Din punctul meu de vedere, este un precedent periculos. Eu am fost în opinia minoritară pentru că mâine ne putem trezi cu o instituție sau un ONG care dorește să organizeze o dezbatere pe problematica dreptului femeilor la avort, și ne-am putea trezi cu un prestator de servicii care să refuze prestarea unor astfel de servicii. Atunci când mesajul care urmează să fie diferit ar fi împotriva legii, ar incita la ură, la discriminare, atunci am putea să invocăm libertatea de conștiință”, a declarat președintele CNCD, Csaba Asztalos, potrivit MozaiQ.
Pe același subiect:
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024