După Suedia, Germania începe o amplă campanie în favoarea banilor cash. Banca Federală spune că numerarul e parte din infrastructura ESENȚIALĂ a unei țări

Germania începe o amplă campanie de promovare a banilor cash, Banca Federală a Germaniei (Bundesbank) anunțând, miercuri, într-o conferință, că numerarul este indispensabil și face parte din infrastructura esențială a unei țări.

Burkhard Balz, membru în Consiliul de administrație al Bundesbank, a anunțat că peste patru săptămâni, va avea loc la Berlin primul Forum Național Cash, la care sunt așteptați retaileri, bănci și autorități, notează Hotnews.ro.

În pregătire, Bundesbank a publicat o broșură, „Cash of the Future”, care conturează scenariile viitorului. Bundesbank-Studie: Wie Bargeld in der Zukunft genutzt wird | Deutsche Bundesbank – Aceste scenarii sunt menite să clarifice faptul că un viitor complet digitalizat, cu puțini bani gheață, aduce cu sine pericole.

Scenariile despre viitorul numerarului

Studiul actual al Bundesbank conturează trei scenarii diferite, pentru plata cu numerar în 2037.

Scenariul „Lumea plăților hiperdigitale” descrie o lume extrem de digitalizată, în care numerarul aproape că a dispărut din viața de zi cu zi a majorității oamenilor. Datorită schimbărilor geopolitice și digitalizării, au avut loc schimbări economice și sociale. Digitalizarea și utilizarea inteligenței artificiale asigură prosperitatea. Toate domeniile vieții, inclusiv plățile, sunt puternic digitalizate. Au mai rămas doar câteva sucursale bancare sau bancomate și retragerea banilor din bancomat nu mai este posibilă, pentru că oamenii cu greu mai pot plăti cash în magazine.

Al doilea scenariu, „Lumea plăților în renașterea numerarului”, descrie o revenire parțială a numerarului și avantajele acestuia. Ca răspuns la problemele lanțului global de aprovizionare, oamenii cumpără din nou produse la nivel local și regional. În plus, gradul de conștientizare a populației cu privire la pregătirea pentru dezastre și situații de criză a crescut, datorită experiențelor recente. După eliminarea monedelor de 1 și 2 cenți, introducerea regulilor de rotunjire și utilizarea sporită a aparatelor de plată, oamenilor le este ușor și rapid să folosească numerarul. În acest scenariu, utilizarea numerarului a scăzut inițial, dar s-a stabilizat în anii 2030.

Scenariul „Lumea plăților hibride”, pe de altă parte, reflectă un mediu în care utilizarea sau nu a numerarului depinde foarte mult de condițiile de viață și de atitudinile oamenilor. În comerțul cu amănuntul, clienții sunt încurajați să plătească fără numerar. Accesul la numerar se restrânge în mod constant, iar utilizarea numerarului se reduce.

În toate cele trei scenarii, ponderea numerarului în totalul tranzacțiilor va scădea, în următorii 15 până la 20 de ani, comparativ cu astăzi. Cu toate acestea, în niciun scenariu viitor numerarul nu va dispărea complet, a comentat Burkhard Balz, cu privire la rezultatele studiului.

În două din trei scenarii accesul la numerar și acceptanța nu ar fi pe deplin garantate. Ar însemna că libertatea de alegere ar fi practic inexistentă și funcția de stabilizare a numerarului ar fi pusă în pericol, în perioadele de criză.

Context:

Guvernul suedez caută soluții pentru facilitarea plăților în numerar pentru produse de primă necesitate, precum medicamente, alimente și carburanți, în contextul în care în Suedia plățile se fac mai mult în sistem digital, iar banii fizici se găsesc rar, după cum a relatat RostOnline.

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost