Medicina de familie de stat este împinsă spre faliment, prin reducerea finanțării pentru decontarea serviciilor medicale, așa cum prevede un proiect inițiat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Potrivit proiectului CNAS, bugetul pentru medicii de familie ar urma să fie diminuat chiar cu 50%. În aceste condiții, medicii de familie amenință că nu vor mai încheia contracte cu Casa de Asigurări, însă premierul Ciolacu transmite medicilor să stea liniștiți, că „nu se va pune lacătul pe niciun cabinet.”
Săptămâna trecută, Casa de Asigurări a pus în dezbatere publică un proiect privind „aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sanatate”.
„Pacienți neglijați, medici disprețuiți- obiectivele Guvernului în sănătate?”
Medicii de familie din București au reacționat la acest proiect, acuzând Guvernul Ciolacu că intenționează să aducă medicina de familier la un pas de colaps.
„Publicarea în transparența decizională la CNAS a proiectului de norme ale contractului – cadru pentru 2024, prin care sunt propuse valori mult scăzute ale serviciilor pentru medicina de familie si medicina din ambulatoriu, are drept consecință imediată scăderea drastică a veniturilor cabinetelor după 1 februarie 2024. Împreună cu modificările fiscale suplimentare si împovărătoare așteptate în anul 2024, creșterea inflației și introducerea de noi mecanisme de control și sancțiuni, acestea vor genera scăderi de până la 50% ale valorilor facturilor cabinetelor noastre, ceea ce va duce asistența medicală primară și pe cea din ambulatoriul de specialitate la un pas de colaps.
Ca urmare a acestor modificări multe cabinete se vor închide, activitatea celor rămase se va reduce considerabil pentru a face față cheltuielilor și se descurajează abrupt deschiderea de noi cabinete care să umple deficitul imens deja cunoscut din sistemul de sănătate. Ne întrebăm: Guvernul României își propune astfel să încalce acordurile internaționale și să aducă asistența medicală primară și pe cea din ambulatoriul de specialitate la un pas de colaps, contrar afirmațiilor recente din presă?”, se menționează într-un comunicat transmis de Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti.
Medicii l-au acuzat pe premierul Ciolacu că a numit persoanele înscrise pe lista medicilor de familie „nume pe o hârtie”.
„Niciodată în istoria postdecembristă o astfel de anatemă nu a fost aruncată asupra pacienților români, mulți, bolnavi, neputincioși, condamnați la sărăcie și birocrație, nimeni nu i-a numit „nume pe o hârtie”, în condițiile în care vorbim de oameni care își aleg medicul care să le fi alături pentru toată cariera acestuia, pe tot parcursul vieții, anonimii care trebuie să se adapteze plafoanelor de analize de laborator, medicamentelor compensate absente cronic din farmacii, cu prețuri prea mari comparativ cu veniturile lor meschine, listelor de așteptare nesfârșite, cozilor de ore întregi la camerele de gardă unde un număr insuficient de medici, asistenți, infirmieri fac voluntariat și uneori mor de epuizare în gărzi repetate mult peste orice normă.
După ce am fost transformați din profesioniști cu profesii liberale în prestatori de servicii medicale, acum suntem jigniți public in corpore, jefuiți de ceea ce ni se cuvine, controlați ca și cum am fi infractori, noi și colaboratorii noștri, alături de care muncim de o viață, suntem condamnați la scăderea veniturilor pentru că Guvernul României refuză să își respecte angajamentele!
Dar ce aveți cu noi, domnule Prim-ministru? Nu vă mai doriți asistență medicală primară și ambulatorie în România, credeți că medicina se face numai în spitalele și clinicile private și vă puteți dispensa de toți ceilalți? Doriți să experimentați un sistem de sănătate în care nu funcționează aceste două verigi considerate esențiale și fără de care nu se poate vorbi de un sistem de sănătate viabil? Vă doriți cetățeni bolnavi, de fapt?”, se precizează în comunicat.
În replică, premierul Marcel Ciolacu a declarat că valoarea serviciilor medicale decontate medicilor de familie este în curs de negociere.
„Nu se va închide niciun cabinet de medic de familie. Îmi doresc nu o descreştere, ci o creştere a serviciilor medicale în echilibru, dacă există o descreştere la per capita. (…) Sunt nişte proceduri de negociere. Nu putem să luăm foc. Nu putem să ieşim în orice protest. Când e o negociere, există un dialog. Preşedintele interimar al CNAS a împărţit bugetul pe care îl are cu cheltuielile aferente medicilor de familie. A constatat că e prea mic bugetul şi a pornit la negocieri, urma să avem discuţii (…) şi am fi luat decizia. Să stea liniştiţi medicii de familie, fiindcă se va negocia cu adevărat. Îmi doresc mai multe servicii, îmi doresc ca românii să nu ajungă foarte repede la spital şi multe dintre probleme să se rezolve în zona medicilor de familie”, a declarat, luni, la Antena 3, premierul Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024
Un comentariu la „Medicina de familie de stat, în pericol! Un proiect inițiat de CNAS împinge cabinetele spre faliment. Premierul Ciolacu: Sunt proceduri de negociere, nu putem să luăm foc”
Comentariile sunt închise.