Cărți rare, periodice, hărți. O comoară a României lăsată să putrezească în subsolurile Bibliotecii Naționale.
Nimeni nu știe despre câte volume este vorba, dar se estimează că 4-6 milioane de cărți sunt „depozitate” în subsolurile Bibliotecii Naționale, în condiții total nepotrivite, în praf, umezează și întuneric.
Un reportaj „România, te iubesc!”, difuzat în luna noiembrie, a dezvăluit cum publicații rare și valoroase, vechi de secole, putrezesc și sunt infestate cu mucegai. Gradul de contaminare este atât de mare încât în depozite nu se mai poate lucra decât cu echipament de protecție.
Potrivit sursei citate, Biblioteca Națională deține peste 12 milioane de publicații. Între 4 și 6 milioane, nu se știe numărul exact, sunt depozitate în astfel de condiții. Se numesc destructuratele. DD24 este doar unul din cele 14 depozite subterane unde, de mai bine de 10 ani, cărțile stau claie peste grămadă în praf, întuneric și umezeală. Au adunat cantități uriașe de mucegai și alți fungi toxici.
Riscul de îmbolnăvire este atât de mare încât personalul trebuie să se echipeze din cap până în picioare când umblă prin ele. Undeva în aceste depozite, nimeni nu mai știe unde, găsești și publicații din secolul 18, rare și valoroase.
La începutul lunii decembrie, deputatul AUR, Cristian- Daniel Ivănuță, a adresat o interpelare ministrului culturii, Raluca Turcan, în legătură cu situația de la Biblioteca Națională.
„Nu ne mai miră nimic în „ȚARA NIMĂNUI”! Documente importante zac în condiții total neadecvate!
În data de 04.12.2023, alături de colegul meu Mihail Albișteanu, am adresat o interpelare ministrului Culturii, Raluca Turcan, referitoare la condițiile de depozitare precare a aproximativ 5 milioane de publicații deținute de Biblioteca Națională.
Subsolul bibliotecii prezintă mucegai și fungi periculoși, iar resursele necesare pentru cercetare și recondiționare sunt limitate. Solicităm măsuri urgente pentru salvarea acestor publicații și așteptăm un răspuns scris.”, a transmis, luni, pe Facebook, deputatul AUR, Cristian-Daniel Ivănuță.
Fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu, conduce Biblioteca Națională de la sfârșitul anului 2021 și recunoaște că nu se cunoaște cu exactitate numărul cărților din subsolurile bibliotecii.
„Le estimăm după cantitate. Luăm la întâmplare câte 100-200 de publicații, le cântărim. Este vorba de milioane, probabil 5-6 milioane de unități. Mi s-a părut o idee puțin bizară să nu știi câte cărți sau câte colecții de ziare ai într-o bibliotecă”, a spus Adrian Cioroianu.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024