După ce protestele au paralizat străzile din Germania, manifestații similare sunt anunțate și în țara noastră, începând de miercuri, 10 ianuarie, când coloane de tractoare și camioane plecate din întreaga țara sunt așteptate să ajungă în București.
„Politicile aberante ale coaliției PSD-PNL-UDMR îi scot în stradă pe români. Transportatorii și agricultorii pot paraliza țara cu un protest care începe pe 10 ianuarie la ora 10.
Economia României a încheiat anul trecut cu performanțe mai slabe chiar decît cele prevăzute de zgîrcita Bancă Mondială. În acest timp, partidele lui Ciolacu și Ciucă se ceartă din cauza comasării alegerilor, iar nouă, liderilor AUR, ni se fabrică dosare penale”, a transmis, pe Facebook, Claudiu Târziu.
Declarația a fost făcută în contextul în care fermierii și transportatorii au plecat, de marți, către Capitală.
Potrivit AgroTV, aceștia au o listă de măsuri și probleme pentru care așteaptă rezolvarea urgentă din partea Guvernului.
„Eu m-am aliat ca simplu fermier, pentru că avem probleme majore la nivel național pe toate domeniile, nu doar în agricultură. Aceste guverne post-decembriste ne-au demonstrat că sunt incapabile să conducă această țară. (…) Noi am făcut demersuri pentru a pune pe mesele guvernanților anumite cereri, la care nu s-au sinchisit măcar răspunsuri să ne dea.
Noi nu putem ieși cu tractoarele din curte la ora actuală, avem obligații de a înmatricula inclusiv plugul cu care mergem la arat și de a face inspecția tehnică o dată pe an, lucru care este o nebunie. În nicio țară civilizată în lumea asta n-o să găsiți asemenea însemnări legislative. (…) Din punct de vedere al permiselor de conducere, s-au făcut aceste legi pe genunchi, fără să se gândească la repercusiuni.
Noi, ca producători de hrană, am acceptat tot timpul că se poate și mai rău și nu ne-am implicat în aceste probleme, sperând că politicul va da un feedback societății, astfel încât să noi putem să nu ne fugărim copiii din țară. A ajuns cuțitul dincolo de os, nu mai putem suporta acest jug. (…) Nu putem accepta că nu se rezolvă, pentru că statul trebuie să vină cu acele cadre legislative în care să ne faciliteze traiul și activitatea comercială în România. Unul dintre articolele constituționale este că statul răspunde pentru bunul trai al populației și este obligat să asigure un minim de trai.
Eu sunt dispus să stau o săptămână, două, o lună în stradă. Dacă e necesar, facem orice, pentru că noi producem pâinea pe care o mănâncă cei care dau legile pentru noi. (…) Sper că ceilalți, care au aceleași probleme ca și mine, vor lua atitudine. Lipsa societății civile din societatea românească spune multe lucruri”, a precizat Dănuț Andruș în emisiunea „Agricultura la Raport”.
Fermierii au o listă neoficială, cu 13 probleme la care așteaptă rezolvare, printre care se numără rezolvarea situației legate de permisele de conducere pentru tractoriști, acordarea subvențiilor fără întârziere, legea forței majore, protejarea fermierilor români în fața investitorilor străini, legea arendei, legea prevenției etc, notează sursa citată.
În același timp, printre revendicările transportatorilor se numără mărirea pragului indemnizației de deplasare neimpozabile a șoferilor pe intern și extern, acciza la motorină, taxele de drum, tichete pentru camioane electrice, e-transport, rezolvarea neregulilor de la cântarele din vămi, facilități pentru șoferi similare cu angajații din construcții etc.
Protestul a fost început ieri, de la Bacău, de unde au pornit cel puțin 70 de tractoare și 122 de mașini și camioane, la ora 10:00, spre București.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024