Ucraina și România au început duminică, la Davos, în marja Forumului Economic Mondial, negocierile prin care România devine a noua țară care a inițiat tratative cu Kievul pentru un acord privind garanții de securitate, primele fiind statele membre G7 și Olanda, anunță Calea Europeană.
În marja celei de-a patra reuniuni a consilierilor de securitate națională și a consilierilor politici ai șefilor de stat privind implementarea Formulei Păcii de la Davos, Elveția, partea ucraineană, cu participarea șefului de cabinet al președintelui Ucrainei, Andriy Yermak, a început discuțiile bilaterale cu secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, Iulian Fota, privind încheierea unui acord bilateral de securitate, informează Președinția Ucrainei într-un comunicat.
„În mod logic, acest demers reprezintă o continuare a acordurilor la care s-a ajuns în urma convorbirii telefonice dintre președintele Ucrainei și omologul său român, din 9 ianuarie 2024, și este un pas spre punerea în aplicare a declarației comune a celor doi lider, din 10 octombrie 2023”, a transmis Biroul Președintelui Ucrainei.
Negocierile au început în urma instrucțiunilor președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cadrul Declarației comune a G7 de sprijin pentru Ucraina, mai arată sursa citată.
România a devenit cea de-a 9-a țară care a inițiat discuții bilaterale de securitate cu Ucraina și a reafirmat încă o dată sprijinul său nemijlocit pentru independența și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și pentru parcursul său european și euro-atlantic.
Până la ora transmiterii acestei știri, autoritățile române nu au transmis niciun comunicat pe acest subiect.

- Zelenski propune ca inclusiv România și Bulgaria să monitorizeze armistițiul din Marea Neagră. „Își cunosc regiunea” - 31 martie 2025
- Claudiu Târziu, președintele CNC AUR, în urmă cu 22 de ani: Dreapta, în sensul de model cultural, trebuie să redevină matricea naturală a noilor generații - 30 martie 2025
- Marșul pentru viață 2025/ Claudiu Târziu, președintele CNC AUR: Un copil este o binecuvântare nu doar pentru familia sa, ci și pentru întreaga națiune - 29 martie 2025
Vom fi prieteni cu statul numit azi ucraina numai dupa recuperarea nordului Bucovinei, Tinutului Herta, Bugeacului si Insulei Serpilor. Pana atunci, NU.
Romania trebuie sa negocieze cu Ucraina retrocedarea teritorilor furate.