Reforma politicii europene privind migrația a fost adoptată de Consiliul UE în luna decembrie 2023, chiar dacă state membre precum Ungaria, Slovacia și Polonia au criticat vehement acest proiect.
„Respingem cu forţă acest pact privind migraţia. Nu vom lăsa să intre nicio persoană împotriva voinţei noastre”, declara atunci ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, după cum a relatat RostOnline.
Un punct de vedere similar a fost exprimat și de președintele Poloniei, Andrzej Duda.
„Elitele care guvernează UE încearcă să-şi impună opinia pe această temă naţiunilor din Europa. Nu suntem de acord cu asta, credem că cea mai importantă este voinţa naţiunilor”, sublinia preşedintele polonez, potrivit RostOnline.
Totuși, dincolo de aceste obiecții, reforma politicii europene privind migrația a fost adoptată.
Ce prevede documentul UE privind migrația
Această reformă prevede în special un control consolidat asupra intrării migranţilor în UE şi crearea de centre în apropierea frontierelor externe ale blocului comunitar pentru a înlesni repatrierea celor fără drept de azil, dar şi un sistem de solidaritate obligatorie care va consta în cote obligatorii de redistribuire a migranţilor sosiţi în ţările din prima linie, precum Italia, către alte state membre ale UE, anunță agențiile internaționale citate de Agrepres.
Potrivit sursei citate, statele membre UE care refuză trebuie să plătească contribuţii financiare de cel puţin 20.000 de euro pentru fiecare migrant pe care refuză să-l preia.
„Cred că noile reguli sunt mai bune decât cele precedente (…) Dar nu sunt o soluţie. Nu vom rezolva niciodată problema dacă ne gândim cum să gestionăm migranţii când ajung în Europa”, a declarat premierul Italiei, Giorgia Meloni, la o conferinţă de presă de bilanţ pentru anul 2023.
Premierul Giorgia Meloni a subliniat că, în primul rând, ar trebui descurajată plecarea migranţilor către Europa, iar pentru aceasta sugerează încheierea de acorduri cu ţările de origine şi de tranzit, mai ales cu cele din Africa, pentru ca acestea să împiedice trecerile clandestine ale frontierelor.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024