Sâmbătă, 6 ianuarie, de Bobotează, tineri din întreaga țară s-au întrecut pentru a scoate Sfânta Cruce din apă, potrivit unei vechi tradiții, care se păstrează din generație în generație.
Potrivit PS Macarie, „aruncarea şi scoaterea crucii din apă la Bobotează simbolizează intrarea şi ieşirea Mântuitorului cu Preacuratul Său Trup din râul Iordan. Odată cu intrarea şi ieşirea Sa, cu apa s-a sfinţit întreaga fire, pentru că apa este seva universului şi a tuturor elementelor cosmice, iar prin apa sfinţită se sfinţeşte întreaga fire.”
Zeci de tineri curajoși din Buzău, Giurgiu, Medgidia, Zimnicea și Brăila s-au întrecut și în acest an pentru a recupara Sfânta Cruce.
Buzău
Peste o mie de credincioși au participat, sâmbătă, la slujba de Bobotează, oficiată de ÎPS Ciprian, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, alături de un sobor de preoți, printre care și părintele Mihail Milea, dar și PS Părinte Macarie, episcopul ortodox român al Europei de Nord, anunță ȘansNews.
Cel mai așteptat moment al slujbei a fost cel al aruncării crucii sfințite în râul Buzău. Astfel, la finalul slujbei, soborul de preoți a coborât de pe esplanadă, a stropit mulțimea cu Agheasma Mare, după care Înaltpreasfințitul Ciprian, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a aruncat o cruce din lemn în apele râului.
Crucea a fost scoasă de Cătălin, un tânăr în vârstă de 35 de ani, tată a doi copii. Imediat după ce a recuperat crucea, buzoianul a sărutat-o de mai multe ori, după care a dat-o și celorlalți bărbați care s-au aruncat în apele reci.
În semn de recunoștință pentru gestul său, Cătălin a primit o icoană, dar și un lănțișor cu o cruciuliță de la Înaltpreasfințitul Ciprian, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
La finalul slujbelor, credincioșii au luat Aghiasma Mare, apa sfințită, tămăduitoare, cu îndemnul primit de la Preasfințitul Părinte Macarie, episcopul ortodox român al Europei de Nord de a o consuma în fiecare dimineață, pe nemâncate.
„Luați și această agheasmă sfințită anul acesta, gustați din ea pe nemâncate în fiecare dimineață, stropiți-vă astăzi casa și agonisirea”, a transmis Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord.
Giurgiu
Un tânăr în vârstă de 27 de ani din localitatea giurgiuveană Putineiu, care a venit special acasă, din Germania, unde lucrează în construcţii, pentru a participa la tradiţia de Bobotează, este cel care a scos primul crucea sfinţită din apele Dunării, la Giurgiu.
„Mi-am dorit foarte mult să mă înscriu, sunt din Putineiu. Am avut emoţii la înscriere pentru că am fost ultimul înscris pe listă, dar primul care a ajuns înot la crucea sfinţită, ceea ce mă face să fiu foarte fericit. Am mai luat crucea sfinţită din apele Dunării în anul 2018, de atunci nu am mai reuşit să mă înscriu pentru că am avut nişte probleme, dar în acest an am venit special din străinătate, din Germania, unde lucrez pe şantier, pentru a participa, acasă, la tradiţia scoaterii crucii sfinţite din apele Dunării, de Bobotează”, a declarat, pentru Agerpres, Daniel Ionuţ Pieptea.
La tradiţia scoaterii crucii sfinţite din apele Dunării s-au mai înscris încă cinci tineri cu vârste cuprinse între 24 şi 39 de ani.
Episcopul de Giurgiu, Preasfinţitul Ambrozie, a aruncat trei cruci din lemn sfinţite în Dunăre, pentru a fi scoase de tinerii curajoşi, iar, înainte ca aceştia să sară în apele reci, a spus împreună cu toţi cei prezenţi rugăciunea „Tatăl nostru”.
Brăila
Brăileanul Daniel Nichiţelea, în vârstă de 34 de ani, a reuşit să scoată pentru a patra oară, în ultimii 12 ani, Crucea sfinţită aruncată, sâmbătă, în apele Dunării, de arhiepiscopul Dunării de Jos, ÎPS Casian, notează Agerpres.
„Mi-am dorit şi anul acesta să prind crucea de Bobotează. O voi păstra, îmi doresc să îmi aducă sănătate şi bucurie la familie”, a spus Daniel Nichiţelea, după ce a scos crucea sfinţită din apele Dunării.
Marea sărbătoare a Botezului Domnului a adus sâmbătă, pe malul brăilean al Dunării, unde temperatura a ajuns la 12 grade Celsius la orele amiezii, peste 2.000 de oameni care au asistat la Slujba de Sfinţire a Apei Celei Mari şi au primit agheasmă.
- Premierul Marcel Ciolacu, în presa austriacă: Forțele extremiste trebuie izolate - 23 noiembrie 2024
- Iniţiatorul constituirii Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, Eugen Pătraş, interdicţie de a intra pe teritoriul ucrainean - 23 noiembrie 2024
- Europarlamentarul Claudiu Târziu, la Iași: Vă chem să mergeți la vot și să alegeți oameni care țin cu România! - 22 noiembrie 2024