Medicii de familie și din ambulatorii de specialitate protestează, miercuri, în faţa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, față de proiectele CNAS privind reducerea bugetului începând cu 1 februarie 2024.
Potrivit proiectului CNAS, bugetul pentru medicii de familie ar urma să fie diminuat chiar cu 50%. În aceste condiții, medicii de familie amenință că nu vor mai încheia contracte cu Casa de Asigurări, după cum a relatat RostOnline.
La protestul de miercuri, medicii care protestează au pancarte pe care este scris: „Nu vă bateţi joc de medici!”, „Vrem venituri decente!”, „Plătim taxe – avem dreptul a sănătate”, „Nu distrugeţi medicina de familie!”, „Unde au dispărut banii din sănătate?”, potrivit Agerpres.
Claudiu Târziu, președintele CNC AUR, a solicitat, miercuri, printr-un comunicat de presă, ca CNAS să retragă proiectele privind reducere a bugetului pentru medicii de familie. Totodată, liderul AUR consideră justificate protestele medicilor și cadrelor sanitare.
„În condiițiile deficitului uriaș de medici și de cadre specializate din sistemul sanitar, sistem în care e necesară urgent o reformă de fond, Guvernul PSD-PNL pregătește încă o lovitură contra sănătății românilor: o reducere, în medie, cu 40% a bugetului pentru medicina de familie și cu 25% pentru medicii specialiști. Din cauza lipsei de viziune și a unei foarte proaste cunoașteri a realităților vieții de fiecare zi, actuala putere administrează cu obtuzitate contabilicească bugetele publice, reușind contraperformanța să întoarcă o parte importantă a asistenței medicale din România la nivelurile de cost din anii 2019-2021. Propunerile de reducere lansate de CNAS sunt nu doar fără precedent, ci și de neînțeles câtă vreme Guvernul Ciolacu se laudă cu o creștere economică”, subliniază Claudiu Târziu.
Potrivit acestuia, dacă aceste reduceri se vor materializa, ele ar contraveni inclusiv unor acte normative, cum este de exemplu angajamentul ca ponderea cheltuielilor cu asistența medicală primară în cheltuielile cu servicii de sănătate ale Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) să atingă 9,6%.
Or, explică Claudiu Târziu, după proiectata diminuare a alocărilor prin legea bugetului de stat, ponderea asistenței medicale primare în FNUASS va scădea la 6,4%.
„Cu atât mai justificate sunt protestele din stradă ale medicilor și cadrelor medicale, iar CNAS trebuie să retragă, cu scuze publice, respectivele propuneri”, spune liderul AUR.
Context
Potrivit unui proiectului pus de CNAS în dezbatere publică, începând cu 1 februarie 2024, prestația și costurile funcționării cabinetelor medicale pentru fiecare pacent ar urma să scadă cu 30% pentru medicina de familie, cu 27% în ambulatoriul de specialitate și cu 50% la stomatologie. În plus, nu se vor mai plăti sporul de rural și serviciile medicale acordate la domiciliu.
- Premierul Marcel Ciolacu, în presa austriacă: Forțele extremiste trebuie izolate - 23 noiembrie 2024
- Iniţiatorul constituirii Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, Eugen Pătraş, interdicţie de a intra pe teritoriul ucrainean - 23 noiembrie 2024
- Europarlamentarul Claudiu Târziu, la Iași: Vă chem să mergeți la vot și să alegeți oameni care țin cu România! - 22 noiembrie 2024