Consilierii guvernului german spun că, dacă exercitarea libertății interferează cu bunăstarea climatică a generațiilor viitoare, autoritățile pot interveni cu restricții, scrie European Conservative, citat de Marius Tucă.
Guvernul ar putea fi obligat să limiteze opțiunile disponibile pentru cetățeni pentru a lupta împotriva „consecințelor devastatoare” prezise ale schimbărilor climatice.
Acesta este mesajul dintr-un aviz intitulat „Justiția climatică”, publicat pe 13 martie de Consiliul de Etică german.
Potrivit sursei citate, Consiliul de Etică recomandă acțiunile care trebuie întreprinse de corporații, persoane fizice și guvern pentru a se asigura că efectele schimbărilor climatice nu îi împovărează pe nedrept „pe cei care nu sunt atât de bogati.”
În primul rând, spune Consiliul de Etică, acest lucru ar trebui făcut pe bază voluntară – prin „auto-angajamentul individual ca expresie a libertății individuale” – prin, de exemplu, „abandonarea voluntară a anumitor practici de vacanță, consum sau mobilitate”.
„Din motive de justiție, i se poate cere din punct de vedere moral să contribuie la măsurile de combatere a schimbărilor climatice. Dacă propriul exercițiu al libertății interferează în mod nedrept cu libertatea și bunăstarea celorlalți sau a generațiilor viitoare, de exemplu prin consumul care dăunează climei, autoritățile pot interveni cu restricții de libertate”, subliniază Consiliul de Etică.
În timp ce avizul afirmă că Consiliul de Etică se opune suspendării „libertăților și proceselor democratice” pentru a atinge obiectivele climatice dorite, grupul spune că îi revine în mare parte guvernului să ofere „condițiile-cadru de susținere” în care indivizii pot – așa cum le spunem copiilor— să facă alegeri bune.
Aceste condiții-cadru, spune avizul, ar trebui să includă, printre altele, limite de viteză reduse, „electromobilitate” crescută și taxe crescute pe CO2. Consiliul sugerează o limită de emisii personale care nu poate fi depășită și chiar „interzicerea produselor sau serviciilor deosebit de dăunătoare climei” – sau, așa cum spune Apollo News : „o reglementare privind cine poate cumpăra ce și în ce măsură”.
- Premierul Ciolacu se întâlnește cu Viktor Orban, vineri, la Budapesta. Din delegația României face parte și Kelemen Hunor, președintele UDMR - 22 noiembrie 2024
- Premierul Viktor Orban anunţă că îl va invita pe Netanyahu în Ungaria pentru a sfida mandatul de arestare al CPI - 22 noiembrie 2024
- Prezidențiale 2024. Românii își aleg viitorul președinte. A început votul în diaspora - 22 noiembrie 2024