Istoricul Marius Oprea a lansat un apel de strângere de fonduri pentru campaniile derulate la fosta colonie de la Periprava, acolo unde, în perioada 1959-1964, și-au pierdut viața și au fost înhumați sute de deținuți politici.
În ultimii ani, istoricul Marius Oprea a participat la mai multe campanii de cercetări arheologice pentru căutarea, descoperirea şi recuperarea rămăşiţelor pământeşti ale deţinuţilor politici decedaţi în fosta colonie penitenciară de la Periprava.
Iată mesajul lui Marius Oprea:
„Ce puteți face în Săptămâna Patimilor
S-a făcut voia lui Dumnezeu și prin munca mea la Dervent, cu ajutorul părintelui stareț Andrei și a părintelui Sofronie, cel care slujește de două ori pe zi la altarul ridicat pentru victimele Peripravei, martirilor și mărturisitorilor morți în iadul de nisip și stuf, arzător vara și înghețat de crivăț iarna, li s-a împlinit ultima dorință a vieții lor chinuite: să fie în rânduială, cu o cruce la căpătâi și o candelă arzând nestinsă, zi și noapte.
Am pătruns în încăperea de sub altarul bisericii mari a mânăstririi Dervent, de zeci de ori în ultimele trei săptămîni, întotdeauna cu o pioșenie sporită. Morții au ațintite privirile parcă asupra mea, pe măsură ce le scot, la rând, osemintele camarazilor din lăzile inscripționate cu textul „deșeuri biologice”, în care au fost puși la IML București și în care i-am transportat pînă aici.
„Iată-l și pe Vasile!”, parcă aud dinspre cei deja așezați pe etajerele de lemn, printre relicvariile la alcătuirea cărora am trudit încă de pe cînd mă aflam în Corfu. La Dervent sînt aduși 77 din morții găsiți pînă în prezent la Periprava.
Ajutați-ne să-i aud bucurându-se și pe restul, în camera-osuar de sub altar: „Uite-l și pe Constantin, credeam că nu te mai găsesc…”
Ajutați-ne să încheiem drama poporului pierdut și să aducem toți morții acasă. Sub sfânta cruce a Mântuitorului.
Ce poate fi mai potrivit în Săptămâna Mare a Patimilor?”
Donați la Fundația Doina Cornea cu mențiunea ”pentru săpături”, în contul RO83BTRLRONCRT0582391401.
Nu eu vă mulțumesc acum, în pragul Săptămînii Mari de dinaintea Învierii, ci Iisus din cer, care-și va vedea robii aduși acasă, sub crucea suferinței Lui și a mîntuirii noastre”, a transmis, pe Facebook, istoricul Marius Oprea.
Pe același subiect:
AFDPR: Încă opt morminte ale deținuților politici, descoperite în fosta colonie de la Periprava
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024