Producători de mobilă care fabrică pentru IKEA se aprovizionează cu lemn provenit din ultimele păduri naturale ale Carpaților românești, incluzând păduri din situri protejate Natura 2000, conform unui raport Greenpeace.
O nouă investigație Greenpeace publicată astăzi dezvăluie cum șapte producători ai produselor IKEA, precum umerașele BUMERANG, scaunele INGOLF, patul pentru bebeluși și cadrul de pat pentru copii SNIGLAR sunt legate de distrugerea pădurilor cu o mare valoare de conservare.
Cel puțin 30 de tipuri de astfel de produse ale acestor producători au fost găsite în magazine IKEA din 13 țări: Austria, Belgia, Cehia, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Israel, Marea Britanie, Polonia, România și Suedia.
„Echipa de investigație a urmărit lanțul de aprovizionare, a analizat autorizațiile și imaginile satelitare ale locurilor de exploatare a pădurilor din România, la depozitele de lemn și producătorii de mobilă, până la locul în care ajung aceste produse: pe rafturile magazinelor IKEA. S-a constatat că șapte producători se aprovizionează cu lemn din păduri cu valoare ridicată de conservare. Bazându-se pe date publice, IKEA este cel mai mare client al produselor manufacturate de către aceste companii, ceea ce implică o mare probabilitate ca acest lemn să fie transformat în mobilă IKEA. Acest lucru este cert în cazul companiei Plimob care produce practic exclusiv pentru IKEA”, se menționează în comunicatul transmis de Greenpeace.
Greenpeace CEE a oferit IKEA posibilitatea de a comenta concluziile acestei investigații. IKEA nu a contestat informațiile.
- Europarlamentarul Claudiu Târziu, la Iași: Vă chem să mergeți la vot și să alegeți oameni care țin cu România! - 22 noiembrie 2024
- Ministerul de Externe, după decizia de arestare a lui Netanyahu: Nu se poate pune semnul egal între Israel şi organizaţii teroriste precum Hamas şi Hezbollah - 22 noiembrie 2024
- Premierul Ciolacu se întâlnește cu Viktor Orban, vineri, la Budapesta. Din delegația României face parte și Kelemen Hunor, președintele UDMR - 22 noiembrie 2024
Padurile nu sunt taiate fara stirea ocolului silvic sau a ministerului de resort . Nu fuge nimeni cu hectare întregi de padure în spate. Gradul extrem de avansat al defrisarii Carpatilor denota implicarea masiva a ocoalelor silvice si mai ales a Ministerului Mediului , prin acordarea autorizatiilor necesare în mod nelimitat si lipsit de orice simt de raspundere fata de bogatia tarii si fata de generatiile urmatoare.
Ce interese însa are acest minister în distrugerea rezervei de padure a tarii noastre ? ( iar când spun ” noastre” îi exclud în totalitate din aceasta formulare pe birocratii ce au emis sau emit înca acele autorizatii , se pare ca aceasta tara nu e si a lor ) .
Poate aceste păduri ar transforma bioxidul de carbon în oxigen,când este vorba despre afacerile lor nu se mai luptă cu încălzirea globală