Miniştrii Energiei din G7 au convenit închiderea centralelor pe cărbune din ţările lor până în 2035

Miniştrii Energiei din Grupul celor Şapte (G7) au ajuns, luni, la un acord pentru a-şi închide centralele pe cărbune din ţările lor până în 2035 cel târziu, transmite Agenția Reuters, citată de News.ro.

Acordul a fost încheiat de miniștrii Energiei din Italia, Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Germania, Canada şi Japonia.

„Avem un acord pentru a înceta utilizarea cărbunelui în prima jumătate a anului 2030. Este un acord istoric”, a declarat ministrul britanic pentru Securitate Energetică şi Net Zero, Andrew Bowie, conform unui videoclip postat pe X.

Surse diplomatice italiene au declarat că reuniunea s-a încheiat un acord tehnic.

Acordul va fi inclus în comunicatul final al Miniştrilor energiei G7, care va fi publicat marţi, la sfârşitul unei întâlniri de două zile de la Torino.

„Acordul ajută la accelerarea trecerii investiţiilor de la cărbune la tehnologia curată, în special în Japonia şi, mai larg, în întreaga economie asiatică a cărbunelui, inclusiv China şi India”, a declarat Luca Bergamaschi, membru cofondator al oinstitutului de cercetări italian ECCO, pe X.

Italia a produs anul trecut 4,7% din electricitatea totală prin cele şase staţii rămase pe cărbune. În prezent, Roma plănuieşte să-şi închidă centralele pe cărbune până în 2025, cu excepţia insulei Sardinia, unde termenul limită este 2028.

În Germania şi Japonia, cărbunele are un rol mai mare, ponderea energiei electrice produsă de combustibil fiind în 2023 mai mare de 25% din total.

Anul trecut, sub preşedinţia Japoniei, G7 s-a angajat să acorde prioritate paşilor concreti către eliminarea treptată a producţiei de energie pe bază de cărbune, fără a indica un anumit termen limită.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost