Procurorii europeni au preluat ancheta demarată în Belgia referitoare la contractele UE cu Pfizer, scrie Politico, citat de Marius Tucă.
Procurori europeni din cadrul Parchetului European (EPPO) investighează acuzațiile în legătură cu negocierile privind vaccinurile anti-Covid dintre președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și directorul general al Pfizer, potrivit unui purtător de cuvânt al parchetului din Liège.
Anchetatorii de la Parchetul European (EPPO) au preluat dorasul de la procurorii belgieni, care o anchetează pe von der Leyen pentru „imixtiune în funcțiile publice, distrugerea SMS-urilor, corupție și conflict de interese”, potrivit documentelor legale văzute de POLITICO și un purtător de cuvânt al parchetului din Liège.
În timp ce procurorii EPPO investighează presupuse infracțiuni, nimeni nu a fost încă acuzat în legătură cu acest caz.
Ancheta a fost deschisă inițial de autoritățile judiciare belgiene din orașul Liège la începutul anului 2023, după o plângere penală depusă de lobbyistul local Frédéric Baldan. I s-au alăturat ulterior guvernele ungar și polonez – deși acesta din urmă este în curs de a-și retrage plângerea după câștigarea alegerilor de către un guvern pro-UE condus de Donald Tusk, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului polonez pentru Politico.
Plângerea lui Baldan s-a centrat în jurul unui presupus schimb de mesaje text între von der Leyen și șeful Pfizer, Albert Bourla, în perioada premergătoare celui mai mare acord al UE privind vaccinurile în apogeul pandemiei de Covid-19, într-o afacere numită „Pfizergate”.
New York Times, care a dezvăluit pentru prima dată că schimbul a avut loc în timp ce cei doi lideri au dezvăluit termenii acordului, a lansat un proces paralel împotriva Comisiei, după ce aceasta a refuzat să dezvăluie conținutul mesajelor în urma unei cereri de acces la documente. .
Știrile conform cărora EPPO investighează acum cazul riscă să examineze în continuare rolul președintelui Comisiei în mega acordul vaccin , care a avut o valoare estimată la peste 20 de miliarde de euro. EPPO conduce investigații paneuropene privind infracțiunile financiare și, teoretic, ar putea confisca telefoane și alte materiale relevante din birourile Comisiei sau din alte țări din Europa, cum ar fi Germania natală a lui von der Leyen.
- Europarlamentarul Claudiu Târziu, la Iași: Vă chem să mergeți la vot și să alegeți oameni care țin cu România! - 22 noiembrie 2024
- Ministerul de Externe, după decizia de arestare a lui Netanyahu: Nu se poate pune semnul egal între Israel şi organizaţii teroriste precum Hamas şi Hezbollah - 22 noiembrie 2024
- Premierul Ciolacu se întâlnește cu Viktor Orban, vineri, la Budapesta. Din delegația României face parte și Kelemen Hunor, președintele UDMR - 22 noiembrie 2024
Dupa parerea mea este doar o diversiune, cred ca din acest ” club ” fac parte cu totii, atât procurorii cât si personalul CE – în speta von der Leyen . Este vorba despre jucatori de elita, care nu fac absolut nimic de capul lor, totul înscriindu-se într-un scenariu pe care îl respecta cu strictete si care le este dat de sforarii sefi care i-au pus în functie si carora le dau socoteala .
Totul pentru ca noi sa credem cât putem în sistemul judiciar ( gangrenat peste tot în lume) si în forta legii – care nu a existat niciodata ca sa ne apere, ci ca sa ne condamne sau restrânga drepturile naturale cu care ne-am nascut si/sau pe care le-am mostenit de la stramosii nostri .