„Lavender”, algoritmul de Inteligență Artificială care decide țintele bombardamentelor Israelului în Gaza

O investigație a publicației +972 Magazine în colaborare cu Local Call dezvăluie că armata israeliană a dezvoltat un program bazat pe inteligență artificială cunoscut sub numele de „Lavender”, care a marcat zeci de mii de locuitori din Gaza drept ținte de asasinat.

Potrivit a șase ofițeri de informații israelieni, care au servit cu toții în armată în timpul războiului actual din Fâșia Gaza și au avut o implicare directă în utilizarea AI pentru a genera ținte pentru asasinare, Lavender a jucat un rol central în bombardamentele fără precedent din Fâșia Gaza, mai ales în prima perioadă a războiului. De fapt, potrivit surselor, influența sa asupra operațiunilor armatei a fost de așa natură încât au tratat în esență rezultatele mașinii AI „ca și cum ar fi o decizie umană”.

În mod oficial, sistemul Lavender este conceput pentru a marca toți agenții suspectați din aripile militare ale Hamas și Jihadul Islamic Palestinian (PIJ), inclusiv pe cei de rang inferior, ca potențiale ținte de bombardare. Sursele au declarat pentru +972 și Local Call că, în primele săptămâni de război, armata s-a bazat aproape în totalitate pe Lavender, care a marcat aproximativ 37.000 de palestinieni ca militanți suspectați – și casele lor – pentru posibile lovituri aeriene.

În primele etape ale războiului, armata le-a dat ofițerilor aprobarea de a folosi listele de ucidere generate de Lavender, fără a fi necesar să verifice temeinic de ce algoritmul a făcut acele alegeri sau să examineze datele brute de informații pe care s-au bazat. O sursă a declarat că personalul uman a servit adesea doar ca „o parafă” pentru deciziile mașinii, adăugând că, în mod normal, ei dedicau personal doar aproximativ „20 de secunde” fiecărei ținte înainte de a autoriza un bombardament – doar pentru a se asigura că ținta marcată de Lavender este bărbat. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că se știa că sistemul făcea „greșeli” în aproximativ 10 la sută din cazuri și se știa că ocazional marchează ca ținte legitime indivizi care au doar o conexiune vagă cu grupurile militante sau nu au nicio legătură.

Mai mult, armata israeliană a atacat sistematic persoanele vizate în timp ce aceștia se aflau în casele lor – de obicei noaptea, în timp ce toată familia lor era prezentă – mai degrabă decât în timpul activității militare. Potrivit surselor, acest lucru se datora faptului că, din punct de vedere al informațiilor, este mai ușor să localizeze persoanele în locuințele lor. Sisteme automate suplimentare, inclusiv unul numit „Unde este tata?”, au fost folosite în mod special pentru a urmări persoanele vizate și pentru a efectua bombardamentele atunci când au intrat în reședința familiei lor.

Rezultatul, după cum au mărturisit sursele, este că mii de palestinieni – majoritatea femei și copii sau persoane care nu au fost implicate în lupte – au fost uciși în urma atacurilor aeriene israeliene, în special în primele săptămâni de război, din cauza deciziilor programului de inteligență artificială.

„Nu eram interesați să ucidem agenți [Hamas] doar atunci când se aflau într-o clădire militară sau erau implicați într-o activitate militară”, a declarat A., un ofițer de informații,. „Dimpotrivă, IDF i-au bombardat în case fără ezitare, ca primă opțiune. Este mult mai ușor să bombardezi casa unei familii. Sistemul este construit pentru a-i căuta în aceste situații.”

În plus, potrivit surselor, atunci când a fost vorba de a viza presupușii militanți de mică importanță marcați ca ținte de Lavender, armata a preferat să folosească doar rachete nedirijate, care pot distruge clădiri întregi peste ocupanții lor și provoacă victime semnificative. „Nu vrei să irosești bombe scumpe cu oameni neimportanti – este foarte scump pentru țară și există o penurie [de asemenea bombe]”, a spus C., unul dintre ofițerii de informații. O altă sursă a spus că au autorizat personal bombardarea a „sute” de case private ale presupușilor agenți de mică importanță ai Hamas marcați de Lavender, multe dintre aceste atacuri ucigând civili și familii întregi ca „daune colaterale”.

Într-o mișcare fără precedent, potrivit spuselor a două dintre surse, armata a decis în primele săptămâni de război că, pentru fiecare agent de mică importanță al Hamas pe care Lavender l-a marcat, era permis să se ucidă până la 15 sau 20 de civili; în trecut, armata nu a autorizat niciodată „daune colaterale” în timpul asasinatelor militanților de rang inferior. Sursele au adăugat că, în cazul în care ținta ar fi un înalt oficial Hamas cu grad de comandant de batalion sau de brigadă, armata a autorizat în mai multe rânduri uciderea a peste 100 de civili în asasinarea unui singur comandant.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost