România găzduiește, până pe 14 iunie, un exercițiu de apărare aeriană și antirachetă, care va include și certificarea celui de-al doilea sistem Patriot pe care îl deține țara noastră.
Exercițiul angrenează 1.300 de militari din România și din nouă state aliate (Cehia, Franța, Germania, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Turcia, Ungaria), potrivit unui comunicat transmis de Forțele Aeriene Române.
Militarii vor opera sisteme de rachete PATRIOT, HAWK, respectiv aeronave F-16, IAR-330, IAR-99, YAK-52 românești și alte echipamente de apărare aeriană cu baza la sol, sisteme de comandă-control, precum și aeronave militare ale națiunilor participante.
„Un obiectiv național în derularea exercițiului îl constituie finalizarea procesului de operaționalizare a celui de-al doilea sistem PATRIOT care, prin executarea tragerilor reale în poligonul din Capu Midia, va fi certificat „gata pentru îndeplinirea unei misiuni” (mission capable)”, se precizează în comunicat.
Context:
Certificarea celui de-al doilea sistem Patriot are loc în contextul în care România a primit solicitarea de a ceda Ucrainei un astfel de sistem.
Pe același subiect:
- Premierul Marcel Ciolacu, în presa austriacă: Forțele extremiste trebuie izolate - 23 noiembrie 2024
- Iniţiatorul constituirii Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, Eugen Pătraş, interdicţie de a intra pe teritoriul ucrainean - 23 noiembrie 2024
- Europarlamentarul Claudiu Târziu, la Iași: Vă chem să mergeți la vot și să alegeți oameni care țin cu România! - 22 noiembrie 2024
Dar cum stăm cu poluarea carbonica din timpul acestui exercițiu?
Ori poate se închid toți Ochii ! Interesul militar fiind superior celui ecologic, trimbitat pînă la saturație de o vreme încoace .