Moment de reculegere în toate instituțiile publice și școlile din România, joi, de Ziua Eroilor

Joi, 13 iunie 2024, de Ziua Eroilor, de la ora 12:00, în toate lăcaşurile de cult se trag clopotele, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ se păstrează un moment de reculegere, potrivit unei Hotărâri de Guvern.

Festivităţile de comemorare a eroilor încep după oficierea Sfintei Liturghii la sărbătoarea Înălţării Domnului, se menționează în actul normativ.

Programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor:

  1. Ministerul Apărării Naţionale organizează ceremoniale militare şi religioase la cimitirele şi monumentele de război desemnate, serviciul religios în unităţile şi instituţiile militare de învăţământ unde sunt lăcaşuri de cult şi alte activităţi cultural-educative, după caz.
  2. Ministerul Afacerilor Interne organizează ceremoniale militare şi religioase la obiectivele comemorative desemnate, serviciul religios în unităţile şi instituţiile militare de învăţământ unde sunt lăcaşuri de cult şi asigură ordinea publică la locurile de desfăşurare a activităţilor comemorative.
  3. Ministerul Afacerilor Externe organizează – prin intermediul reprezentanţelor diplomatice româneşti sau al oficiilor consulare – activităţi specifice pentru comemorarea eroilor români căzuţi şi înhumaţi pe teritoriul altor state: depuneri de coroane şi, în unele locaţii, ceremonii religioase, în limita bugetului aprobat.
  4. Ministerul Educaţiei organizează şi desfăşoară programe dedicate Zilei Eroilor în instituţiile de învăţământ din subordine sau aflate în coordonare, în cooperare cu Ministerul Apărării Naţionale, cu Ministerul Afacerilor Interne, precum şi cu autorităţile administraţiei publice locale: lecţii deschise, având ca tematică cultul eroilor sau alte activităţi cultural-educative, întâlniri cu veterani de război şi cu specialişti de istorie militară, recomandând totodată şi participarea tinerilor elevi/studenţi la ceremoniile oficiale de comemorare desfăşurate în capitală şi în ţară.
  5. Autorităţile administraţiei publice locale, în limita prevederilor bugetare aprobate, pot organiza manifestări comemorative şi pot desfăşura programe proprii de comemorare a eroilor, în funcţie de specificul local, la mausolee ale eroilor, precum şi la cimitire, parcele de onoare şi monumente de război.
  6. În data de 13 iunie 2024 – Ziua Eroilor, la ora 12.00, în toate lăcaşurile de cult se trag clopotele, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ se păstrează un moment de reculegere. Festivităţile de comemorare a eroilor încep după oficierea Sfintei Liturghii la sărbătoarea Înălţării Domnului.
  7. Instituţiile de apărare şi ordine publică asigură gărzi de onoare şi muzici militare/trompeţi pentru ceremoniile oficiale organizate în capitală, în municipiile reşedinţă de judeţ şi la alte cimitire de război reprezentative din ţară. Gărzile la monumente se instalează la ora 11.30 şi se ridică la ora 13.30.
  8. Măsurile adoptate pentru sărbătorirea Zilei Eroilor la nivelul judeţelor vor fi comunicate prefecţilor pentru a fi incluse pe agenda de lucru a acestora.
  9. Manifestări comemorative
  10. În capitală
  11. Ministerul Apărării Naţionale organizează ceremonii la: Mormântul Ostaşului Necunoscut, Monumentul eroilor militari căzuţi în misiune în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României, Cimitirul Militar Ghencea, Cimitirul Israelit „Filantropia”, Monumentul Eroilor Patriei şi Cimitirul Eroilor Revoluţiei.
  12. Ministerul Afacerilor Interne organizează ceremonii la: Parcela eroilor de pe DN1, Monumentul Ultimului Străjer al Capitalei, Monumentul Eroilor Jandarmi din Parcul Cişmigiu şi Monumentul Pompierilor din curtea bisericii Sfântul Gheorghe – Plevna.
  13. În ţară
  14. Autorităţile administraţiei publice locale, în limita prevederilor bugetare aprobate, pot organiza, în ziua de 13 iunie 2024, cu sprijinul şi participarea garnizoanelor militare, unităţilor de învăţământ, cultelor religioase, asociaţiilor de veterani şi al altor organizaţii neguvernamentale, ceremonii de depunere de coroane şi jerbe de flori, precum şi programe proprii de comemorare a eroilor României, în funcţie de specificul local, în principal la marile mausolee ale eroilor, precum şi la cimitire, parcele de onoare şi monumente de război.
  15. Manifestări de comemorare a eroilor, cu caracter neoficial, pot avea loc în toate localităţile din ţară în care sunt cimitire/parcele de onoare sau monumente ale eroilor români.

Pe plan extern:

Reprezentanţele diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate organizează acţiuni de cinstire a memoriei eroilor români căzuţi şi înhumaţi pe teritoriul altor state.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost