Simpozion dedicat memoriei Elisabetei Rizea, eroina din Nucșoara, vineri, 28 iunie

Vineri, 28 iunie, la 112 ani de la nașterea Elisabetei Rizea, la Domnești, Argeș, va avea loc un simpozion dedicat memoriei eroinei de la Nucșoara.

Simpozionul va avea loc la Casa de Cultură din Domnești, de la ora 10.00.

Evenimentul va reuni invitați de seamă, experți în domeniul memoriei românești, pentru a contura o imagine complexă a situației femeilor care au suferit în timpul regimului comunist, anunță Argeș Expres.

Potrivit sursei citate, în cadrul simpozionului vor lua cuvântul: Moica Niculina, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, Oana Stănciulescu, doctor în istorie și discipolă a lui Corneliu Coposu, Clara Mares, Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, ucis de Securitate în 1985.

Simpozionul va aborda următoarele teme:

  • Situația româncelor persecutate de regimul comunist: Detalii despre schingiuirile, detențiile ilegale și exterminările la care au fost supuse femeile care s-au opus regimului totalitar.
  • Contribuția femeilor la rezistența anticomunistă: rolul activ jucat de femei în mișcarea de rezistență, atât prin acțiuni concrete, cât și prin sprijinul moral oferit celor persecutați.
  • Importanța memoriei și a perpetuării istoriei: necesitatea de a păstra vie memoria victimelor regimului comunist și de a transmite generațiilor viitoare lecțiile dureroase ale istoriei.

Pe lângă componenta academică, simpozionul va include și o vizită la Nucșoara, la casa Elisabetei Rizea, unde se efectuează lucrări de restaurare. Participarea la acest eveniment este o oportunitate unică de a onora memoria Elisabetei Rizea și a tuturor femeilor care au suferit în timpul regimului comunist, dar și de a contribui la conservarea unei pagini esențiale din istoria României.

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Simpozion dedicat memoriei Elisabetei Rizea, eroina din Nucșoara, vineri, 28 iunie”

Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.