„Un alt fel de tezaur: Campionii României”. Expoziție organizată de BNR, la 100 de ani de când sportivii români au câștigat prima medalie olimpică

Banca Națională a României (BNR) organizează, în perioada iunie-decembrie 2024, expoziția „Un alt fel de tezaur: Campionii României”, pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la câștigarea primei medalii olimpice de către sportivii români.

Organizată în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român și în colaborare cu Muzeul Sportului, expoziția surprinde cele mai importante momente din istoria participării sportivilor români la Jocurile Olimpice, se precizează într-un comunicat transmis de BNR.

Astfel, vizitatorii vor avea prilejul să afle informații despre cucerirea primei medalii olimpice, obținută în anul 1924 de echipa de rugby a României și să admire exponate unice.

În cadrul discursului expozițional sunt prezentate majoritatea probelor olimpice la care sportivii români au fost medaliați de-a lungul timpului, medalii și diplome câștigate de aceștia, dar și echipamentele campionilor folosite în cadrul probelor sportive. Expozitia cuprinde medalii câștigate de: Henri Rang, Iosif Sârbu, Leon Rotman, Dumitru Pârvulescu, Maria Vicol, Gheorghe Fiat, Aurel Vernescu, Gheorghe Berceanu, Cornelia Sideri, Ivan Patzaichin, Alina Dumitru, Dorel Simion, Maricica Puică, Doina Melinte, Gabriela Szabo, Constantina Diță, Iolanda Balaș, Laura Badea, Vilmoș Szabo, Reka Lazăr-Szabo, Mihai Covaliu, Ana-Maria Brânză, Simona Gherman, Horia Tecău, Florin Mergea, Beatrice Câșlaru, Corneliu Iona, Sorin Babii, Violeta Beclea, Marian Oprea, Ionela Târlea, Aneta Pătrășcoiu, Costică Olaru, Elisabeta Lipă, Veronica Cochela, Doina Ignat, Georgeta Andrunache, Claudia Grigorescu, Ioan Pop, Rareș Dumitrescu, Nicu Vlad, Traian Cihărean, Marius Căta-Chițiga, Cristian Gațu, Ștefan Birtalan.

O secțiune specială este dedicată gimnasticii artistice, disciplină la care reprezentanții României au obținut cele mai multe medalii de-a lungul timpului. Plecând de la medalia de aur obținută de Nadia Comăneci la proba de individual compus în anul 1976 la Jocurile Olimpice de la Montreal, discursul expozițional integrează medalii și echipamente aparținând Laviniei Miloșovici, Simonei Amânar, Andreei Răducan, Sandrei Izbașa, Cătălinei Ponor, Larisei Iordache, ale gimnaștilor Marius Urzică și Marian Drăgulescu, precum și legendarilor antrenori Octavian Bellu și Mariana Bitang.

Expoziția poate fi vizitată în cadrul tururilor ghidate gratuite pe care Muzeul BNR le organizează de luni până vineri, în urma unei programări prealabile.

De asemenea, pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la câștigarea primei medalii olimpice de către sportivii români, BNR a lansat în circuitul numismatic o monedă din argint destinată colecționării.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „„Un alt fel de tezaur: Campionii României”. Expoziție organizată de BNR, la 100 de ani de când sportivii români au câștigat prima medalie olimpică”

  1. Dar o știm foarte bine, pentru Banca centrală de la București, denumită în mod fals ” Națională a Romaniei ” , nu doar campionii sunt un Tezaur. Noi cu toții suntem, de aceea ne Înregistrează ca pe mărfuri, căci aducem profit.
    Prin munca noastră, prin salariile taxate și înjumătățite de la bun început ( denumite in mod fals ” venituri ” ) , prin împrumuturile cu dobînzi pe care le contractam în naivitatea noastră de a concura cu bogătașii lumii, prin folosirea unităților bancare monetare denumite la fel de fals Bani ce ne sunt doar imprumutate spre utilizare și care aduc băncii dobînzi , unități denumite tot fals ” banii noștri ” , și așa mai departe.

Comentariile sunt închise.