250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Dimitrie cel Nou la București. Procesiune impresionantă, vineri, în Capitală

Moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, au fost purtate într-o procesiune jubiliară prin centrul Capitalei vineri seară, în ajunul primei celebrări a sărbătorii Aducerii moaștelor Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou la București, anunță Basilica.ro.

Această sărbătoare a fost recent introdusă în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, cu pomenire în data de 13 iulie. Anul acesta, în această zi se împlinesc 250 de ani de la aducerea moaștelor sfântului în Capitala României.

Procesiunea a fost precedată de slujba Privegherii, oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu stareți ai mănăstirilor din eparhie.

Stareții s-au alăturat apoi procesiunii, care s-a desfășurat pe următorul traseu: Catedrala Patriarhală – Biserica „Sf. Nicolae – Vlădica” – Bd. Regina Maria – Splaiul Independenței – Bd. Dimitrie Cantemir – Biserica „Sf. Ioan – Piață” – Biserica „Sf. Anton – Curtea Veche” – Splaiul Independenței – Aleea Dealul Mitropoliei – Catedrala Patriarhală.

La întoarcerea din procesiune, moaștele au fost întâmpinate, la altarul de lângă Catedrala Patriarhală, de Patriarhul Daniel, de ierarhii membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și de Înaltpreasfințitul Părinte Naum, Mitropolit de Ruse, eparhia bulgară pe teritoriul căreia și-a petrecut viața Sf. Cuv. Dimitrie.

„Timp de două veacuri și jumătate, moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou au fost pavăză, scut, izvor de bucurie și de pace, de mângâiere și de binecuvântare pentru locuitorii orașului București și pentru toți credincioșii care l-au căutat în rugăciunile lor, minunile Sfântului fiind izvorâte din iubire milostivă față de oamenii aflați în suferință”, a amintit Patriarhul României.

„Felicităm pe toți cei ce au contribuit la buna organizare a acestei sărbători, care adună împreună parohii și mănăstiri, clerici și mireni, slujitori ai Bisericii, jandarmi şi în mod deosebit jandarmi jalonieri.”

„De asemenea, felicităm pe toți cei ce au participat la procesiunea din seara aceasta cu prilejul sărbătoririi Aducerii moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București și ne rugăm lui Dumnezeu să dăruiască tuturor, pentru rugăciunile Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, sănătate și fericire, pace și bucurie, ajutor în familie și în activitatea fiecăruia, cu ani mulți și binecuvântați, pentru a spori în credință și în iubire creștină, în sfințenie și fapte bune, spre slava Preasfintei Treimi, spre bucuria sfinților și spre dobândirea mântuirii!” a încheiat Părintele Patriarh Daniel.

Ceremoniile jubiliare de pe Dealul Patriarhiei, prilejuite de împlinirea a 250 de ani de la Aducerea moaștelor Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou la București, continuă sâmbătă cu Sf. Liturghie, oficiată la altarul exterior de Părintele Patriarh Daniel împreună cu Mitropolitul Naum de Ruse și cu ierarhi români.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost