75 de ani de la cel mai mare val de deportări staliniste din Basarabia și Bucovina de Nord

Sâmbătă, 6 iulie, se împlinesc 75 de ani de cel mai mare val al deportărilor staliniste din Basarabia și Bucovina de Nord.

Operaţiunea s-a numit „Iug” (Sud) şi s-a desfăşurat pe baza unei hotărâri a Biroului Politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice din 6 aprilie 1949.

Hotărârea prevedea deportarea de pe teritoriul R.S.S. Moldoveneşti a „chiaburilor, foştilor moşieri, marilor comercianţi, complicilor ocupanţilor germani, persoanelor care au colaborat cu organele Miliţiei germane şi româneşti, membrilor partidelor politice, gardiştilor rurali, membrilor sectelor religioase, cât şi a familiilor tuturor categoriilor enumerate mai sus”, scrie Memorial Sighet.

În Kazahstan, în Asia Centrală şi în Siberia au fost deportate 11.280 de familii, însumând 40.850 de suflete. Spre deosebire de alte deportări, aceasta s-a efectuat pe baza unei hotărâri însoţite de un act adiţional care prevedea că deportarea se face „pentru totdeauna”.

A fost o mare tragedie, care a zdrobit sufleteşte zeci de mii de oameni. Operaţiunea de ridicare a acestor persoane de la casele lor a început la 6 iulie 1949, la ora 2 noaptea şi s-a încheiat a doua zi la ora 20.

Conform datelor oficiale, au fost ridicate 35.796 de persoane, organizate în 30 de eşaloane transportate cu 1.573 de vagoane de vite în Siberia – în ţinutul Altai, în regiunile Kurgan, Tiumen, Tomsk şi în R.S.S.Kazahă.

Trebuie însă cunoscut faptul, scrie sursa citată, că la ieşirea din Basarabia vagoanele acestea erau oprite, iar pe o linie paralelă erau trase alte vagoane. Familiile erau despărţite, bărbaţii fiind duşi în vagoanele trase pe linia paralelă, iar femeile, copiii şi bătrânii erau urcaţi în alte vagoane, având o altă destinaţie decât cea a vagoanelor în care se aflau bărbaţii. Foarte puţini şi-au regăsit familiile, foarte puţine familii s-au reunit după ani de detenţie, de deportare.

Majoritatea şi-au luat rămas-bun pentru totdeauna. Bărbaţii erau duşi în Siberia la munci grele: în mine, în cariere de piatră, la defrişări de păduri, la construcţii de drumuri şi poduri etc. Acolo munceau şi prizonieri de război. Femeile, copiii şi bătrânii au ajuns, în cea mai mare parte, în Kazahstan şi în sudul Siberiei (Kurgan, Tomsk), în zonele cât de cât fertile, la munca câmpului.

Reamintim că primul val al deportărilor staliniste a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, după cum a relatat RostOnline.

 

 

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „75 de ani de la cel mai mare val de deportări staliniste din Basarabia și Bucovina de Nord”

  1. Partidul Comunist al URSS era îmbîcsit de agenți evrei cu nume schimbate , rusești ( ca și la noi de altfel, cu nume românești ) , așa după cum explică ziaristul eston Juri Lina în lucrarea sa ” Sub semnul Scorpionului ” , și care făceau cu toții parte din structuri masonice superioare de tipul supralojilor internaționale .
    Așa încît, după părerea mea, această operatiune criminală descrisă în articol ( dictată de iudei și îndeplinită de sovietici la fel de criminali, dacă nu și mai dihai ) nu a fost decît împlinirea poruncilor cuprinse în Talmud, de prigonire și ucidere a goyimilor peste tot în lume.
    Ceea ce se continuă și astăzi, după cum bine vedem .

    Răspunde

Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.