Alocație lunară, servicii medicale fără cotizație, acces gratuit la educație. Guvernul României stabilește noi drepturi pentru refugiații ucraineni

Guvernul  a stabilit, printr-o Ordonanță de Urgență adoptată săptămâna trecută, noi drepturi pentru cetățenii din Ucraina care ajung în România.

Potrivit actului normativ, cetăţenii străini sau apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina și care ajung în România, beneficiază de o serie de drepturi în domeniul social, medical și educational.

Dreptul la o sumă forfetară lunară

Astfel, începând cu 1 iulie, refugiații din Ucraina au dreptul, ca măsură de asistenţă de prim răspuns, la cazare în taberele temporare de cazare şi asistenţă umanitară.

Cheltuielile ocazionate cu utilităţile de primă necesitate, precum şi cele necesare funcţionării taberelor temporare de cazare şi asistenţă umanitară, se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, se menționează în actul normativ.

Totodată, refugiații din Ucraina au dreptul la o sumă forfetară lunară, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare, acordată din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

Cuantumul, condiţiile şi mecanismul de acordare a sumei forfetare se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.

Dreptul la servicii medicale

Refugiații ucraineni au dreptul de a fi incluşi în programele naţionale de sănătate publică.

Ce prevede legea: Beneficiarii şi beneficiarii anteriori care necesită servicii medicale, materiale sanitare, medicamente şi dispozitive medicale, altele decât cele prevăzute la art. 2 alin. (2) lit. b), beneficiază de pachetul de servicii de bază prevăzut în contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate şi în normele de aplicare ale acestuia, precum şi de medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale şi serviciile medicale cuprinse în programele naţionale de sănătate curative, ca şi asiguraţii români, fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, a contribuţiei personale pentru medicamentele acordate în tratamentul ambulatoriu şi cu scutire de la coplată.

Pentru persoanele prevăzute la alin. (2), serviciile medicale în asistenţă medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice cuprinse în pachetul de servicii de bază se acordă fără a fi necesară prezentarea biletului de trimitere.

Cheltuielile generate de aceste măsuri se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii.

Dreptul la educație

Ordonanța aprobată de Guvernul României stabilește și dreptul la educație pentru copiii din Ucraina care vin în România.

Astfel, copiii din Ucraina au dreptul la educaţie în unităţile de învăţământ din România în aceleaşi condiţii şi cu finanţare din aceleaşi bugete ca pentru antepreşcolarii, preşcolarii şi elevii cetăţeni ai statului român;

Legea mai prevede dreptul la cazare gratuită în internatele şcolare, alocaţie zilnică de hrană şi de alocaţie pentru rechizite şcolare, cazarmament, îmbrăcăminte şi încălţăminte.

 Totodată, elevii ucraineni au dreptul de a beneficia de burse şcolare în aceleaşi condiţii ca cetăţenii români, în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin al ministrului educaţie.

Finanţarea cheltuielilor pentru aceste drepturile se asigură din aceleaşi bugete şi în acelaşi cuantum ca şi pentru elevii cetăţeni ai statului român.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


3 comentarii la „Alocație lunară, servicii medicale fără cotizație, acces gratuit la educație. Guvernul României stabilește noi drepturi pentru refugiații ucraineni”

  1. Noi nu suntem o națiune înfloritoare care să trăiască într-o țară puternic dezvoltată. Abia ne ducem zilele trăind din credite și afișînd o bunăstare pe care în realitate nu o avem.
    Înțeleg foarte bine situația refugiaților ( nelegindu-ma aici de faptul că aceasta a fost creata expres, în mod deliberat ) , și că drept urmare resursele lor sunt limitate sau chiar poate inexistente.
    Scandaloasă este hotărîrea ” autorităților ” de la București de a suporta aceste cheltuieli cotidiene – necesare pentru existența refugiaților – din Munca și Eforturile Noastre colective .
    Nu am absolut nimic împotrivă ca acestea să fie suportate din fondurile celor ce au creat situația din Ucraina, adică Băncile private internationale și întregul complex militaro- industrial , ce urzesc războaiele și ne aduc moartea în case.
    Și nu aș avea nimic împotrivă ca cei ce au trimis acesti refugiati la noi să ne plătească și chirie corespunzătoare pentru cazarea pe pămîntul nostru strămoșesc a unui neam străin aflat în restriste , neam prigonit de un război pus la cale și plătit de fabricanții de războaie .

    Dat fiind conținutul articolului , aș face invitația ca noi, cei ce conștientizăm faptul că suntem înlocuiți cu alte nații pe care suntem siliți să le mai și întreținem pe deasupra , să stopăm plata oricărei forme de taxă către ” statul ” care ne pune în pericol existențele , ne subminează bunăstarea și ne duce la pierzanie.

    Răspunde

Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.