„Fără haos în legislația fiscală!” Mii de oameni sunt așteptați, luni, la protestul contabililor și economiștilor din România

Mii de oameni sunt așteptați, luni, 8 iulie, la protestul organizat de contabilii și economiștii din România pentru a atrage atenţia asupra climatului economic marcat de „haos legislativ şi incertitudine fiscală”, anunță Agerpres.

Protestul, intitulat „Fără haos în legislaţia fiscală”, va începe la 8:30 în Piaţa Victoriei, iar de la 9:30 se va pleca în marş spre sediul Ministerului de Finanţe din Piaţa Constituţiei, unde va avea loc o adunare publică de protest, între orele 10:45 şi 13:30.

Acțiuni similare vor avea loc și în alte orașe din țară, precum la Timişoara, Oradea, Iaşi şi Bistriţa, au anunțat reprezentanții patronatului Antreprenorilor Contabili din România (PACR).

„Suntem la un punct de cotitură pentru viitorul economic al României. Abuzurile legislative şi măsurile fiscale opresive afectează profund fiecare antreprenor, economist, contabil şi contribuabil din această ţară.

În ultimele luni, am fost martorii unei avalanşe de modificări legislative, care apar în medie la fiecare două zile lucrătoare. Este imposibil să cerem celor care îşi plătesc taxele şi impozitele să-şi adapteze permanent afacerile sau bugetele personale la un astfel de ritm haotic.

Această instabilitate nu face decât să sufoce dezvoltarea şi inovaţia, afectând negativ economia naţională. De la înfiinţare, fiecare companie este tratată ca un potenţial evazionist, iar această presiune este amplificată de peste 60 de instituţii cu atribuţii de control, fără a oferi însă îndrumare şi consiliere adecvată”, se precizează într-un comunicat transmis de PACR.

Reprezentanţii patronatului solicită predictibilitate legislativă prin stabilirea unui calendar clar al modificărilor fiscale, cu o perioadă de minimum şase luni înainte de implementare.

„Protestul ‘Fără haos în legislaţia fiscală’ vizează nu doar problematica recentă a e-TVA şi e-Factura, ci şi alte numeroase abuzuri fiscale şi legislative. Ignorarea instrumentelor democratice şi a transparenţei decizionale, adoptarea ordonanţelor de urgenţă fără consultare publică şi fără implicarea specialiştilor sunt doar câteva dintre aspectele care ne-au adus aici.

De asemenea, încălcarea datelor personale prin declararea tuturor facturilor de achiziţii ale persoanelor fizice şi delegarea competenţelor ANAF către contribuabili sunt practici inacceptabile care trebuie să înceteze. Un alt punct crucial este cerinţa de a schimba din nou casele de marcat pentru a imprima QR coduri, fără a oferi deduceri fiscale. Aceste măsuri sunt abuzive şi costisitoare pentru companii. Mai mult, există suspiciuni rezonabile că actul normativ referitor la e-TVA are ca scop întârzierea rambursărilor de TVA, împovărând astfel mediul privat cu finanţarea bugetului public fără o reformă adevărată a cheltuielilor publice”, se arată în comunicat.

Asociaţia Patronală a Medicilor de Familie (APMA) şi-a exprimat sprijinul necondiţionat pentru acest protest, subliniind importanţa unui sistem fiscal transparent şi stabil nu doar pentru mediul de afaceri, ci şi pentru sistemul de sănătate şi pentru întreaga societate.

Totodată, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a anunțat că susține protestul și a recomandat membrilor săi să participe la această acțiune.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost