Osemintele a doi sfinţi mărturisitori au fost deshumate. „O mireasmă cerească a învăluit cimitirul mănăstirii”

Osemintele a doi sfinți canonizați de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române au fost deshumate, luni, rânduila sfecifică fiind oficiată de PS Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, anunță Ziarul Lumina.

Este vorba despre Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim şi Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae.

Potrivit sursei citate, mai întâi, Episcopul‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a săvârşit rânduiala deshumării osemintelor Sfântului Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim în cimitirul Mănăstirii Căldăruşani, unde trupul său a fost aşezat în mormânt în urmă cu 22 de ani. Astfel, în cadrul rânduielii speciale, cinstitele sale rămăşite trupeşti au fost scoase din mormânt, curăţate de pământ şi aşezate într‑un sicriu nou, iar celelalte obiecte care au fost aşezate în mormânt la slujba de îngropare a cunoscutului părinte duhovnic de la Mănăstirea Antim au fost, de asemenea, recuperate şi puse în recipiente special pregătite. În continuare, sicriul cu osemintele Sfântului Cuvios Mărturisitor a fost purtat în bisericuţa din cimitirul mănăstirii, unde rânduiala a fost încheiată prin intonarea imnului „Veşnică pomenire” şi a troparului sfântului.

„Din mărturiile credincioșilor prezenți la eveniment aflăm că o mireasmă cerească a învăluit cimitirul mănăstirii în momentul aflării cinstitelor moaște ale Sf. Cuvios Sofian de la Antim”, anunță Atitudini.

În continuare, delegaţia s‑a deplasat la Mănăstirea Cernica din judeţul Ilfov, săvârşind, după aceeaşi rânduială, slujba specială de deshumare a Sfântului Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae, înmormântat aici în anul 1993.

Deshumarea osemintelor s‑a făcut din timp pentru a respecta rânduielile bisericești cu privire la pregătirea cinstitelor moaște. Mai precis, s‑a ținut cont și de experiențele anterioare legate de canonizarea unor sfinți din Arhiepiscopia Bucureștilor. Această deshumare a urmărit realizarea unei pregătiri adecvate a moaştelor, spre a fi așezate ulterior în raclele de argint care se află în curs de confecționare la Atelierele Patriarhiei Române, în vederea proclamării canonizării la începutul anului 2025.

Pe același subiect:

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a aprobat canonizarea pentru 16 sfinți români

Pr. Adrian Agachi, despre canonizările aprobate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: O zi istorică! Unii mărturisitori, alții mucenici, alții cuvioși. Cu toții în bucurie și armonie în Împărăția Cerurilor și rugători pentru sufletele noastre

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost