Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a reunit, joi, la București. Patriarhul României: Este foarte important să cinstim în mod deosebit mărturisitorii și duhovnicii din timpul prigoanei comuniste

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a reunit, joi, la București, lucrările urmând să se desfășoare pe comisii, în următoarele două zile, anunță Basilica.ro.

Pe ordinea de zi se află teme referitoare la canonizarea mai multor sfinți români, dar și subiecte referitoare la evenimentele prilejuite de împlinirea a 250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Dimitrie cel Nou la Catedrala Patriarhală din București.

În cuvântul de deschidere, Patriarhul Daniel a vorbit despre procesul de canonizare și de analiză a dosarelor propuse.

„Este foarte important să cinstim în mod deosebit pe acești mărturisitori și duhovnici din timpurile prigoanei comuniste din timpul vremurilor grele ale secolului al douăzecilea”, a subliniat Patriarhul României.

Despre reprezenările sfinților propuși, Preafericirea Sa a explicat faptul că „icoana nu este o simplă fotografie, căruia îi pui un cerc de lumină în jurul capului. Este o prelucrare, o vedere duhovnicească a sfântului, care a trăit pe pământ, dar acum se află în lumina Împărăției Preasfintei Treimi în ceruri”.

„Această ședință este foarte bogată în subiecte referitoare la noi canonizări de sfinți români. În special este vorba de părinți mărturisitori și duhovnici din timpul perioadei comuniste. De aceea, este o mare necesitate să fim atenți la argumentele de canonizare, dar, în mod deosebit, la textele lor de slujbă, deoarece se constată că sunt unele aspecte care pot fi ameliorate în ceea ce privește prezentarea lor. (…) Avem această responsabilitate deosebită, iar ceea ce nu poate fi împlinit acum se va împlini într-o viitoare ședință a Sfântului Sinod, astfel încât, atunci când se face proclamarea sfinților români nou canonizați, să fie împlinite exigențele atât privind textele liturgice, cât și icoanele lor.

Canonizarea nu reprezintă doar recunoașterea sfințeniei, cum simplu se gândește acum în teologia greacă contemporană, ci înseamnă că persoana respectivă e dată ca model, ca normă. Canonul era o măsură. Așadar, sfinții canonizați sunt dați ca dreptar, măsură sau model de urmat. De aceea, ei sunt și învățătorii noștri prin cuvântul dreptei credințe, prin viețuire sau faptă și prin modul lor de a fi. (…) Avem pe ordinea de zi și alte subiecte privind viața bisericească, mai multe propuneri de ridicare în rangul de arhimandrit a unor protosingheli din diferite zone ale, precum și unele participări la evenimente din străinătate”, a afirmat Patriarhul Daniel.

Totodată, Patriarhul Daniel a vorbit despre Sărbătoarea Aducerii moaștelor Sfântului Dimitrie cel Nou, precum și despre pelerinajul cu moaștele sfântului prin Arhiepiscopia Bucureștilor, organizat în lunile martie și aprilie.

Programul manifestărilor jubiliare la împlinirea a 250 de ani de la Aducerea moaștelor Sfântului Dimitrie cel Nou la București îl găsiți aici.

Reamintim că peoții mărturisitori Constantin Sârbu și Ilie Lăcătușu sunt propuși pentru canonizare. Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a discutat slujbele lor miercuri seară, în Sala Sinodală a Reședinței Patriarhale din București. Pe agenda lucrărilor a figurat și aprobarea unui al treilea proiect de text liturgic: cel pentru Cuv. Arsenie de la Prislop, după cum a relatat RostOnline.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost