Situație dramatică pentru agricultura din România! Peste 160.000 de oi de ucis, după noi focare de pestă în județele Tulcea, Constanța și Timiș. Fermierii se tem că urmează interzicea exportului

Crescătorii de animale din România se confruntă cu o tragedie de proporții în ultima perioadă, după extinderea focarelor de pestă la micile rumegătoare, o boală care nu a mai fost identificată până acum în țara noastră.

De la zi la zi, veștile din țară sunt terifiante. În urmă cu două săptămâni, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat existența unui focar de pestă la o fermă cu un efectiv de 49.091 de oi, din localitatea Baia, județul Tulcea, după cum a relatat RostOnline.

Ulterior, autoritățile sanitar-veterinare au mai confirmat focare în județele Constanța. În total, peste 150.000 de oi din aceste județe au fost sau urmează să fie ucise, notează AgroTV.

Cel mai recent focar a fost înregistrat la o fermă din Timiș, unde au fost ucise 13.000 de oi, anunță TVR.Info.

Oierul Nicu Crăciun, președinte al Asociației Miorița, a declarat că oile au acum preț zero. Mai mult, a menționat pentru Agrointeligența că oierii care dădeau marfă la export se confruntă cu un blocaj.

„Merg la Direcția Sanitară Veterinară a Județului Neamț chiar acum. În județul Neamț nu au fost probleme cu boala aceasta, pesta micilor rumegătoare, dar, uitați că ne afectează. Mai sunt oieri care au miei de îngrășat și acum este o incertitudine. La întâlnirea aceasta de la DSVSA, vrem să lămurim niște aspecte, trebuie să știm ce ne așteaptă, să ne putem lua și noi măsuri. Eu am vândut mieii undeva în aprilie, atunci am avut preț bun. Nu ne e teamă că se împrăștie, căci problema a fost numai la centrele de îngrășare, noi nu luăm miei de acolo. Dar nu înțeleg de ce se omoară atâta miel când animalul se poate consuma, nu este o boală care afectează omul. Noi ne temem de criza care ar putea apărea, de interzicerea exportului de ovine. Părerea mea personală este că, probabil asta se urmărește”, a spus fermierul nemțean.

Prețul la ovinele românești este zero!

Președintele Asociației Miorița a subliniat că mulți fermieri nu mai vând către firmele cu care colaborau, fiind practic un blocaj în piață.

„Noi așteptăm niște răspunsuri de la autorități, de unde a venit boala, cine a adus-o? În țările arabe, unde au boala de mult, animalele sunt vaccinate, pe ei nu-i interesează, sunt dispuși să ne ia marfa: Libia, Maroc, Iordania, Siria. Am înțeles de la alți fermieri că sunt vapoare care așteaptă în Portul Constanța să încarce și să plece și nu le dau drumul. Noi ținem legătura cu fermierii și ne-au spus că nu au mai venit mașinile să ia ovinele pentru că au zis că nu le dau voie să încarce vapoarele. Dacă vorbim astăzi, prețul este zero, nu cumpără nimeni. Ultima oară, acum o săptămână, vorbim de firmă, nu de samsari, au încărcat de pe câmp, din pășune, miei cu 18 lei pe kg și 20 de lei, plus TVA. Spaniolii au ridicat prețul la 5,6 euro pe kilogram când au auzit de ce se întâmplă în România. Vapoarele goale nu pleacă, le vor încărca de la ei”, a declarat, pentru Agrointeligența, oierul Nicu Crăciun.

Anunțul ANSVSA

În acest context, ANSVSA a anunțat că a solicitat convocarea Centrului Național de Combatere a Bolilor (CNCB). În cadrul ședinței s-a decis următoarele

  • interzicerea tuturor transporturilor de ovine sau caprine vii înspre și dinspre zonele de restricții prevăzute în anexa la prezenta decizie;
  • interzicerea pășunatului în zonele de restricții, iar acolo unde nu este posibil, interzicerea folosirii aceleiași pășuni de mai multe turme, astfel încât contactul dintre turme sa fie eliminat;
  • depistarea, verificarea, descurajarea și, după caz, sancționarea transporturilor clandestine, ilegale sau frauduloase de animale vii, în special de oi, capre și porci;
  • obligativitatea autorităților publice locale – din zonele de restricții pentru PRM să asigure soluții de neutralizare a carcaselor/cadavrelor de animale vii provenite din exploatațiile zootehnice de pe raza teritorial competentă;
  • stabilirea de reguli suplimentare de mișcare și testare a animalelor vii din import/comerț intracomunitar sau destinate exportului/comerțului intracomunitar.

ANSVSA susține că la această oră, situația este sub control, sunt instituite toate măsurile necesare pentru gestionarea focarelor de PRM și pentru prevenirea răspândirii virusului.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Situație dramatică pentru agricultura din România! Peste 160.000 de oi de ucis, după noi focare de pestă în județele Tulcea, Constanța și Timiș. Fermierii se tem că urmează interzicea exportului”

  1. Scenariu tipic , identic cu cel de la Covid. Teste false utilizate pentru distrugerea autonomiei crescătorilor , pretexte menite a deschide și mai mult calea Agendei 21 cu restricțiile ei ( vezi escrocheria numită Schimbare Climaterica cu amprenta ei de carbon ) , și crescători incapabili să țină piept Forțelor Noii Ordini Mondiale care le năvălesc în curți .
    Aceste ” autorități ” să nu cumva să creadă că vor scăpa de urgia care vine dacă se arată docile și execută orbește tot ce li se cere de la ” Centru ” . Nu ele vor fi cele ce se vor desfăta cu bunătățile acestui pămînt, ci stăpînii pentru care lucrează și care le vor mazili imediat ce nu vor mai avea nevoie de ele. Ce să faci cu ” autoritatea veterinară” atunci cînd toată carnea este produsă în laborator, din plastic ? Ori poate acestea cred că vor putea crește clandestin giste și viței !
    Timpul acesta e aproape, mai sunt doar 5 ani pînă la data limită ce trebuie să marcheze schimbarea obiceiurilor alimentare ale oamenilor.

Comentariile sunt închise.