Ursula von der Leyen și Comisia Europeană pierd la CJUE procesul privind transparența contractelor de vaccinare

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis miercuri, cu o zi înainte ca Parlamentul European să supună la vot un nou mandat al Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene, că executivul european nu a oferit publicului „un acces suficient de larg” la contractele privind vaccinul anti-COVID-19, constatând nereguli în justificarea sa pentru redactarea unor părți ale documentelor, relatează site-ul Politico Europe, citat de Calea Europeană.

Potrivit sursei, cazul de la CJUE a fost prezentat de un grup de deputați europeni din partea Verzilor, care au depus cereri pentru a avea acces la contractele de vaccinare și la anumite documente conexe pentru a înțelege acordul dintre Comisie și producătorii de vaccinuri Covid-19 în 2021.

Comisia a fost de acord doar să ofere acces parțial la anumite contracte, argumentând că unele secțiuni au fost redactate pentru a proteja interesele comerciale sau pentru chestiuni de confidențialitate. Deputații europeni au acționat apoi Comisia în instanță din cauza refuzului.

Miercuri, cea mai înaltă instanță administrativă a UE a decis că decizia Comisiei de a redacta secțiuni ale acordurilor conține “nereguli”. Aceasta a constatat că Comisia “nu a demonstrat că un acces mai larg la aceste clauze ar submina de fapt interesele comerciale ale întreprinderilor respective”.

O hotărâre a Curții Europene de Justiție (CEJ) în cazul intentat de New York Times era așteptată la începutul acestui an, însă deliberările au întârziat decizia.

Parchetul European (EPPO) condus de Laura Codruța Kovesi a anunțat, de asemenea, în octombrie 2022, demararea unei investigații privind achiziționarea de vaccinuri în UE în timpul pandemiei.

Context

Hotărârea vine cu doar o zi înainte de votul de joi, când pentru Ursula von der Leyen ar trebui să obțină joi sprijinul a 361 de deputați europeni pentru a fi reconfirmată în fruntea Comisiei Europene. Votul este unul secret, astfel că von der Leyen nu are garantată majoritatea.

Gruparea politică conservatoare a lui Von der Leyen, Partidul Popular European (PPE), are 188 de locuri, socialiștii au 136 de mandate, iar grupul liberal Renew are 77. Deși această coaliție pro-europeană reprezintă 401 mandate, votul pentru funcția de președinte al Comisiei Europene este unul secret. De aceea, Ursula von der Leyen a purtat discuții cu majoritatea europarlamentarilor pentru a-și securiza un nou mandat.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Ursula von der Leyen și Comisia Europeană pierd la CJUE procesul privind transparența contractelor de vaccinare”

  1. ” Interesele comerciale ale întreprinderilor respective ” ( industria biochimică farmaceutică ) sunt 1) să facă profituri enorme și 2) ca publicul să își autofinanteze propria moarte prin injectarea de substanțe nedeterminate otrăvitoare , învăluite în secret și impuse cu forța .

    Însă m-ar mira peste măsură ca acțiunile Curții de Justiție europene să meargă mai departe de atît, aceasta fiind un organism la fel de Globalist ca și Uniunea Europeană .
    Și, cum se știe bine , corb la corb nu-și scoate ochii.

    Dar să vedem , nu se știe niciodată , poate că Moartea Colosului ( Globalismul și tot ce e legat de el ) vine pînă la urmă din interior .

Comentariile sunt închise.