Elita conservatoare din Polonia, în ținta premierului neomarxist Donald Tusk. 62 de oficiali ai fostului guvern naţionalist sunt inculpaţi şi alţi peste 100 se află în cercetări penale

Mai mult de 60 de responsabili ai fostului guvern polonez condus de partidul naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) au fost până în prezent inculpaţi pentru delicte legate de folosirea fondurilor şi alţi peste o sută sunt investigaţi, a declarat vineri premierul Donald Tusk, anunță agenția Reuters, citată de Agerpres.

Formaţiunea Lege şi Justiţie, care a condus Polonia opt ani la rând şi a fost în tot acest timp în conflict permanent cu Bruxellesul din cauza politicilor conservatoare şi suveraniste promovate de guvernele sale, a trecut la sfârşitul anului trecut în opoziţie după ce a pierdut majoritatea în urma alegerilor din octombrie. De atunci, între actuala şi fosta putere se dă o luptă politică ce are ca principale mize justiţia şi presa.

„După şase luni, avem 62 de persoane din elita conducătoare precedentă care au fost puse sub acuzare. Aceasta nu s-a mai întâmplat niciodată în istorie înaintea predecesorilor noştri”, a spus premierul Tusk în faţa presei.

În replica, fostul premier conservator Mateusz Morawiecki a remarcat că principalul obiectiv al guvernului condus de Tusk este „să lichideze cel mai mare partid de opoziţie”.

„Când eşti obsedat, mergi la doctor, nu formezi un guvern”, a mai spus Mateusz Morawiecki despre premierul Donald Tusk.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost