Marile librării, sancționate cu aproape 6 milioane de lei pentru înțelegeri anticoncurențiale. Cărturești, cea mai mare amendă

Consiliul Concurenţei a sancţionat șase companii active pe piața furnizării de carte, precum și Asociația Editorilor din România (AER), cu amenzi în valoare totală de 5,9 milioane lei (aproximativ 1,2 milioane euro) pentru participarea la o înțelegere anticoncurențială, a anunțat autoritatea de concurență.

Potrivit sursei citate, cea mai mare amendă, de aproape 4 milioane de lei a fost primită de Librăriile Cărturești.

Amenzile au fost aplicate astfel:

  • Curtea Veche Publishing S.R.L.                 422.220,85 lei;
  • Nemira Publishing House S.R.L.               324.636,37 lei;
  • Humanitas S.A.                                              365.718,84 lei;
  • Publica Com S.R.L.                                        174.677,34 lei;
  • Direct Client Services S.R.L. (Librăriile Cărturești) 3.982.290,66 lei;
  • Librăriile Humanitas S.A.                             582.362,94 lei;
  • Asociația Editorilor Din România               115.696,04 lei;

„Autoritatea de concurență a constatat, în urma unei investigații, că cele șase companii împreună cu asociația de profil din domeniu și-au coordonat strategiile comerciale și au limitat comercializarea de carte către entitățile care gestionau biblioteca Bookster, în perioada 2017 – 2020. Bookster achiziționa cărți de la edituri și librării, care apoi erau puse la dispoziția abonaților în baza unui abonament plătit de companiile angajatoare ale cititorilor”, se precizează în comunicatul de presă.

Editurile și Librăriile, sprijinite în demersurile lor de către AER, au considerat că activitățile desfășurate de Bookster nu se circumscriu unei biblioteci publice și că aceasta nu respecta regulile de pe piața furnizării de carte și nu plătește suficient pentru drepturile de autor, se mai menționează în comunicat.

„Noi nu ne putem pronunța asupra domeniului de aplicabilitate al altor legi, dar toate legile trebuie respectate, inclusiv legea concurentei. Editurile și librăriile trebuiau să acționeze doar prin mijloace legale pentru a-și atinge obiectivele”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Investigația a fost declanșată ca urmare plângerii înaintate de Asociația Educație pentru Toti Copiii, în calitate de deținătoare a bibliotecii Bookster


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost