Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică proiectul pentru modificare Codului de procedură fiscală, printre cele mai importante modificări fiind introducerea unui număr de identificare digitală, un așa-zis CNP fiscal.
Această măsură, care îngrijorează mediul de afaceri, se aplică și pentru persoanele fizice. Pe baza unui CNP fiscal, toate cheltuielile făcute de persoanele fizice urmează să fie monitorizate de ANAF.
„Orice persoană fizică care deține cod numeric personal poate solicita organului fiscal central alocarea unui număr de identificare digitală, atribuit în scop fiscal, care să fie utilizat la interacțiunea persoanei fizice cu sistemele digitale în care se solicită identificarea sa prin înscrierea codului numeric personal”, se menționează în proiectul de act normativ.
Proiectul este în dezbatere publică pentru o perioadă de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site-ul Ministerului Finanțelor. Propunerile privind acest proiect se pot trimite la adresa [email protected].
„Prin CNP-ul fiscal, Guvernul ar obține efectul opus diminuării evaziunii fiscale”
Ministerul Finanțelor susține că prin introducerea numărului de identitate fiscală urmărește reducerea evaziunii fiscale. Reprezentanții mediului de afaceri avertizează că această măsură o să încurajeze, de fapt, evaziunea fiscală.
„La cum a început execuția acestei idei, avem motive nenumărate de îngrijorare, pentru că, deși a fost publicat în consultare publică actul normativ, el naște mai multe întrebări decât oferă răspunsuri. Cum va fi utilizat? Pentru ce va fi utilizat? De ce este necesar? Ce se urmărește prin acest CNP fiscal?
Dacă ar fi să coroborăm cu declarațiile domnului ministru, de săptămâna trecută, s-ar urmări combaterea evaziunii fiscale. Dar eu mă întreb cum combați evaziunea fiscală în contextul în care el se aplică celor care emit deja factură fiscală și sunt fiscalizați. Așadar, încă nu știm ce se urmărește mai precis”, a declarat, pentru Euronews, Cristian Pelivan, director executiv al Asociației Magazinelor Online.
Potrivit acestuia, această măsură, deși ar fi destinată evaziunii fiscale, nu ar face altceva decât să încurajeze această evaziune.
„Noi nu ne dorim să fim victimele unei birocratizări excesive, în contextul în care suntem comercianți cinstiți, având toate tranzacțiile fiscalizate. Ar fi o măsură care ne-ar îngreuna activitatea și le-ar face evazioniștilor viața mai ușoară, pentru că s-ar îndrepta poate mult mai multe persoane către ei. Pentru că, dacă eu nu vreau ca statul să afle ce cumpăr, o să mă îndept fie către cineva care vinde nefiscalizat, ‘din portbagaj’, fie mă voi îndrepta către site-uri din afară, pentru că comerțul electronic nu are granițe. Și, eventual, o să ducă la încurajarea oamenilor să cumpere de la magazinele din străinătate care nu le vor cere CNP fiscal, deoarece nu vor intra sub incidența acestei legi”, a explicat Cristian Pelivan.
Control total
Europarlamentarul Claudiu Târziu, președintele CNC AUR, a atras atenția, recent, că CNP-ul fiscal nu are alt scop decât „controlul absolut asupra persoanei”.
„Mediul de afaceri și experții contabili au atras atenția că prin aceste prevederi se încalcă dreptul fundamental și constituțional la viață privată. Poate există cheltuieli pe care nu dorim să le facem publice.
Vrem ca statul să știe ce alimente sau vestimentație preferăm? Suntem confortabili cu ideea că cineva, undeva, ne monitorizează călătoriile? Acceptăm să renunțăm la libertatea de a ne folosi banii cum vrem, în numele unor beneficii iluzorii? Nu vi se pare că e vorba despre o nouă încercare a statului captiv găștii de pradă PSD-PNL de a ne trata ca potențiali infractori? Pentru că interesul ascuns al acestuia este legat de veniturile noastre, pe care le prezumă, în mod nedrept și neconstituțional, a nu fi licite.
România pare tot mai mult un câmp de experimente ideologice în această parte a Europei.
De la „creditul fiscal” pînă la „creditul social” al Chinei comuniste nu mai este decît un pas. Ținta este controlul absolut asupra persoanei”, a spus Claudiu Târziu, după cum a relatat atunci RostOnline.
- Iniţiatorul constituirii Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, Eugen Pătraş, interdicţie de a intra pe teritoriul ucrainean - 23 noiembrie 2024
- Europarlamentarul Claudiu Târziu, la Iași: Vă chem să mergeți la vot și să alegeți oameni care țin cu România! - 22 noiembrie 2024
- Ministerul de Externe, după decizia de arestare a lui Netanyahu: Nu se poate pune semnul egal între Israel şi organizaţii teroriste precum Hamas şi Hezbollah - 22 noiembrie 2024
Evaziunea fiscală servește doar de pretext. Este vorba în fapt despre CONTROL ABSOLUT DE CĂTRE BĂNCILE CENTRALE ȘI INTERNAȚIONALE , toate PRIVATE, a noastră, poporul, din care și acești indivizi fac parte, deși fac totul pentru a arăta contrariul . Punînd umărul și ajutînd Crima organizată din dosul sistemului financiar nu înseamnă că lucrezi pentru țara și poporul tău Înseamnă că îi trădezi, că îi vinzi contra unui beneficiu ( pecuniar sau social sau politic ), sau pentru că te-ai angajat cu trup și suflet pe calea sabotarii intereselor naționale.
S-a mai scris nu de mult pe aceeași temă, iar această recurența a subiectului nu poate decît să însemne hotărîrea de neclintit a acestor indivizi, în fapt dușmani ai țării lor, de a pune în aplicare metode de înlănțuire ” digitală „, din care în mod evident nu există mai apoi scăpare, odată ce am permis instaurarea acesteia .
Nu sunt de acord! Se încalcă dreptul fundamental și constituțional la viață privată.