România achiziționează 32 de avioane americane, cu peste 6,5 miliarde de dolari, bani împrumutați din SUA

România a decis să achiziționeze 32 de avioane de vânătoare F-35 de producție americană la un cost total de 6,5 miliarde de dolari fără TVA.

Asta înseamnă peste 203 milioane de dolari pentru fiecare aparat. Trebuie menționat că suma totală aprobată presupune nu doar aparatele în sine, ci și suportul logistic inițial, instruire, piese de schimb, dar și muniție, iar costul exact va fi știut abia după negocierile directe cu SUA. Există trei tipuri de avioane F-35: F-35A, F35B și F-35C. România va achiziționa avioane de tipul F-35A, celelalte sunt dezvoltate pentru portavioane.

Prețul la sursă, adică în America, al avioanelor F-35A este de 82,5 milioane de dolari. Trebuie menționat că acesta este doar prețul aparatului. Dacă scădem din cele peste 203 de milioane de dolari, pe care România e gata să le plătească pentru fiecare aparat, costul efectiv al acestuia, adică 82,5 milioane de dolari, ajungem la un total de peste 120,5 milioane de dolari pentru suportul logistic inițial, instruire, piese de schimb și muniție.

Oare cine e intermediarul și care e comisionul lui?

Acum să vedem ce zic americanii despre fiabilitatea avioanelor F-35 Flota americană de avioane de vânătoare F-35 a continuat să aibă probleme de fiabilitate, întreținere și disponibilitate în cursul anului 2023. Disponibilitatea pentru operațiuni a avioanelor F-35 a fost de doar 51% din timp – comparativ cu un obiectiv de 65% – potrivit Raportului anual al Testării și Evaluării Operaționale publicat la sfârșitul lunii ianuarie 2024.

Performanțele avioanelor F-35 au făcut obiectul a numeroase audieri în Congresul american, iar Pentagonul a lansat multe inițiative menite să crească ratele de disponibilitate a aparatelor. Istoric, generațiile noi de avioane au avut tendința de a performa mai bine decât cele mai vechi, dar în cazul avioanelor F-35 Pentagonul a susținut că complexitatea avionului cu tehnologie STEALTH și o complexitate mare a componentelor electronice și informatice face ca disponibilitatea lui nu ar trebui judecată comparativ cu aeronave de luptă anterioare mai puțin complexe.

Cam asta achiziționează România. Și aproape sigur banii vor fi împrumutați din SUA. Asta înseamnă că vor trebui returnați cu dobândă. Bineînțeles că dobânda va fi preferențială.

Pe același subiect:

Guvernul României planifică împrumuturi de aproape 12 miliarde de dolari de la SUA sau garantate de Washington. 32 de avioane F-35, pe lista de achiziții

SUA acordă României un ÎMPRUMUT de 2 miliarde de lei pentru achiziții militare. Claudiu Târziu (AUR): Nu știm dacă nu cumva urmează să le donăm și pe acestea


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost