Ungaria, suspendată din spațiul Schengen?

Peste 70 eurodeputați cer Comisiei Europene să suspende Ungaria din spațiul Schengen, din cauza vizelor acordate cetățenilor ruși și bieloruși, informează publicația Politico Europe, citată de Calea Europeană.

Potrivit sursei, mai mulți europeni se împotrivesc regimului de vize pe care Ungaria îl facilitează Rusiei, amplificându-se astfel reacția de la nivel european împotriva deciziei Ungariei de a reduce restricțiile privind vizele acordate cetățenilor ruși și bieloruși și care ar putea culmina cu suspendarea Ungariei din spațiul Schengen.

„Facem apel la Comisia Europeană să ia măsuri urgente pentru a investiga decizia Ungariei, deoarece aceasta ar putea reprezenta o lacună și ar putea pune în pericol funcționarea generală a spațiului Schengen și rolul său de spațiu sigur pentru cetățeni”, se arată într-o scrisoare inițiată de deputatul ceh Danuše Nerudová și de deputatul lituanian Petras Auštrevičius, și citată de Politico Europe.

Scrisoarea arată că „în cazul în care guvernul ungar refuză să își schimbe politica, Comisia și toți reprezentanții UE ar trebui să pună sub semnul întrebării prezența ungară în spațiul Schengen prin introducerea de noi măsuri de protecție a cetățenilor europeni, inclusiv noi controale la frontierele ungare, dacă este necesar”.

De asemenea, în documentul citat este evocată și posibilitatea ca alte state UE să nu recunoască vizele ungare și să introducă controale la frontierele țării.

Până duminică seara, scrisoarea strânsese peste 70 de semnături, inclusiv foști prim-miniștri belgian și irlandez.

Ungaria, țară care deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, a publicat la începutul lunii iulie detaliile unui nou sistem accelerat de vize pentru cetățenii din opt țări, inclusiv Rusia și Belarus, pentru a intra în Ungaria.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost