Mii de victime în Liban și Siria după ce pagerele membrilor Hezbollah au explodat în același timp

Cel puțin opt persoane au fost ucise, iar alte 2.750, inclusiv luptători Hezbollah, medici și ambasadorul Iranului la Beirut, au fost rănite marți, când pagerele pe care le folosesc pentru a comunica au explodat în Liban, au declarat surse de securitate și ministrul libanez al sănătății. S-au înregistrat victime și în Siria.

Ministrul informației din Liban, Ziad Makary, a declarat că guvernul său a condamnat detonarea pagerelor drept o „agresiune israeliană”. Hezbollah a acuzat, de asemenea, Israelul pentru exploziile pagerelor și a spus că se vor răzbuna.

Armata israeliană a refuzat să comenteze valul de explozii ale pagerelor.

Un oficial Hezbollah, vorbind sub condiția anonimatului, a declarat că detonarea pagerelor a fost „cea mai mare breșă de securitate” suferită de ei în aproape un an de conflict cu Israelul.

Mass-media americană și israeliană au descoperit că luptătorii Hezbullah folosesc pagere ca mijloc de comunicare rapidă și sigură cu mesaje criptate pentru a înlocui telefoanele în timp de război.

Pagerele care au explodat au fost livrate Hezbullah cu doar trei luni în urmă.

Marea majoritate a membrilor Hezbullah încă folosesc modelele vechi de pagere, cu excepția Beirutului și a altor orașe mari, unde noul model începuse să fie răspândit pe scară largă.

Telefoanele mobile, care pot fi folosite pentru a urmări locația unui utilizator, au fost interzise pe câmpul de luptă în favoarea unor mijloace de comunicare de modă veche, inclusiv pagere și curieri care livrează mesaje verbale în persoană, au spus două dintre surse. Hezbullah folosește, de asemenea, o rețea privată de telecomunicații de linie fixă ​​care datează de la începutul anilor 2000, au spus trei surse.

Sky News Arabia citează surse care spun că atacul pe scară largă din Liban a fost posibil deoarece Mossad a interceptat dispozitivele de comunicare ale Hezbollah înainte ca acestea să fie predate acestora.

Agenția israeliană de spionaj a plasat o cantitate de PETN, un material extrem de exploziv, pe bateriile dispozitivelor și le-a detonat de la distanță prin creșterea temperaturii bateriilor, spune sursa.

Wall Street Journal a raportat anterior că unii membri Hezbollah au simțit că pagerele lor se supraîncălzesc și le-au aruncat înainte de seria de explozii care au ucis cel puțin nouă persoane și au rănit aproximativ 2.800.

Al Jazeera citează o sursă de securitate libaneză care a spus că greutatea explozivului plasat în fiecare dispozitiv a fost sub 20 de grame și că pagerele care au fost aruncate în aer au fost importate în urmă cu cinci luni. O anchetă este în curs de desfășurare pentru a stabili modul în care a fost activată încărcătura explozivă, adaugă sursa.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.