Misiunea UE pentru „neutralitate climatică” se extinde în România. Lista celor 16 orașe înscrise în program

Un număr de 16 orașe din România, inclusiv Capitala, s-au înscris într-o competiție, lansată în cadrul proiectului M100, pentru a deveni „neutre climatic”.

Reamintim că proiectul M100, lansat anul trecut la Cluj-Napoca, are rolul de a  implementa misiunea UE „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, după cum a relatat atunci RostOnline.

În prima fază, proiectul a fost implementat în trei orașe din România, respectiv Cluj-Napoca, Suceava și București-sector 2.

Între timp, pe parcursul acestui an, a fost lansat un apel pentru selectarea altor orașe care doresc să se înscrie în cursa pentru neutralitate climatică.

Lista orașelor înscrise

În cadrul acestui apel, s-au înscris următoarele orașe: Alba Iulia, Bistriţa, Bârlad, Braşov, Bucureşti, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Oradea, Reşiţa, Sfântu Gheorghe, Timişoara, Târgovişte şi Târgu Mureş.

Dintre cele 16 oraşe înscrise, zece vor fi selectate de un juriu internaţional şi anunţate pe 29 octombrie, în cadrul evenimentului „Climate Neutrality Forum M100”, care va avea loc pe 29 şi 30 octombrie 2024, în Bucureşti, la Mina Museum.

M 100

Potrivit site-ului oficial, M100 este un hub românesc creat pentru a sprijini una dintre noile misiuni ale UE-100 orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030.

Misiunile UE reprezintă o noutate a programului Orizont Europa, funcționând ca un portofoliu de acțiuni- proiecte de cercetare, măsuri de politică publică sau chiar inițiative legislative.

Misiunea UE: 100 orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030 este una dintre cele 5 misiuni UE și va sprijini, promova și pune în valoare 100 de orașe europene în transformarea lor în direcția neutralității climatice. Orașele „joacă un rol fundamental în atingerea neutralității climatice până în anul 2050 și sunt locul în care strategiile de decarbonizare a sectorului energetic, transport, urbanism și chiar agricultură coexistă și se intersectează.”

 

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Misiunea UE pentru „neutralitate climatică” se extinde în România. Lista celor 16 orașe înscrise în program”

  1. Nu este vorba decît despre orașele de 15 minute, restrictionarea circulației pe jos și în automobil, restrictionarea alimentației pe baza conținutului în carbon al alimentelor, unele fiind cu desăvîrșire interzise și ca atare scoase din uz ( ori amendați cei ce le consumă ) , precum și pe baza conținutului caloric zilnic in sensul că toată lumea primește un SMS care anunță cîte calorii are voie să consume astăzi fiecare dintre noi ( altfel, la ce bune inteligenței artificiale care ne sunt îndesate pe gît cu forța de atîta timp ? ), taxarea suplimentară în scopul aducerii oamenilor în situația de imposibilitate de plată cu confiscarea consecutivă a bunurilor pentru ” acoperirea datoriei „, restrictionarea accesului la apă energie electrică și gaz metan , carnetele de vaccinare obligatorii , supraveghere video 24/24 , în casă și pe stradă , interzicerea alimentației furnizate de țăranii noștri agricultori și crescători de păsări și animale ( atîția cîți au mai rămas
    ), precum și multe alte ” binecuvântari” ale Agendei 21/ 2030 care accelerează într-un ritm extrem în ultima vreme. Ca nu cumva oamenii să înțeleagă singuri în ce capcană sunt împinși dacă li se lasă prea mult timp la dispoziție .
    Aceasta este ” Neutralitatea climaterica ” propovaduita de Clubul de la Roma în cirdasie cu Forumul Economic Internațional de la Davos și cu Uniunea Paneuropeana de la Bruxelles , program amenințător pentru omenire, care nu are absolut nimic de-a face cu clima, ci cu instaurarea unei Dictaturi tehnocrato- birocratice nemaivăzute pînă acum și a cărei realitate este încă pentru mulți greu de închipuit.

    Răspunde
  2. Asa zisul guvern al Romaniei se ocupa de tampenii si idiotenii in timp ce debitul Dunarii creste amenintand alte inundatii de proportii. Probabil atat ii duce mintea.

    Răspunde

Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.