Președintele Klaus Iohannis a solicitat, miercuri, aprobarea Parlamentului pentru găzduirea pe teritoriul național a facilității de instruire în domeniul maritim prin sprijinirea procesului de instruire a militarilor infanteriei marine ucrainene, anunță Euractiv.ro.
Potrivit sursei citate, Iohannis a trimis și alte scrisori pe probleme de apărare. Ele au fost trimise la comisiile de apărare ale celor două Camere pentru întocmirea proiectului de Hotărâre și urmează să fie înscrise pe ordinea de zi a plenului comun de luni, 23 septembrie.
Astfel, președintele Iohannis susține în scrisoare că evoluțiile recente ale războiului de agresiune dus de către Federația Rusă împotriva Ucrainei au evidențiat necesitatea „intensificării și diversificării instruirii forțelor armate ucrainene”.
În cadrul reuniunii Grupului de contact pentru Ucraina (UDCG), s-a promovat constituirea de coaliții cu scop de coordonare a eforturilor națiunilor contributoare pentru Ucraina, prin dezvoltarea de capabilitãți militare în conformitate cu standardele NATO, se mai arată în document.
Marea Britanie alături de Norvegia și-au asumat rolul de națiuni coordonatoare ale Coaliției pentru capabilități maritime, iar, alături de celelalte linii de efort pe care sã se concentreze sprijinul națiunilor contributoare, partenerul britanic a propus înființarea unei facilitäți de instruire în domeniul maritim că element ce ar aduce o contribuție semnificativã pe dimensiunea sprijinului acordat forțelor armate ucrainene, având că obiectiv consolidarea efortului comun al comunitãții maritime internaționale în dezvoltarea forțelor navale ucrainene și a infanteriei marine ucrainene, mai transmite Iohannis în cererea adresată Parlamentului.
În urmă analizei efectuate, a rezultat că România are posibilitatea de a contribui la Coaliția pentru capabilități maritime, prin găzduirea pe teritoriul național a facilitãții de instruire în domeniul maritim, precum și prin sprijinirea procesului de instruire a militarilor infanteriei marine din Ucraina, în limita capabilitãților existente.
Conceptul propus și aprobările provizorii ale forțelor partenere prevăd că facilitatea să funcționeze pentru o perioadă de doi ani, urmând că România.
În acest context, în conformitate cu prevederile art. 119 din Constituția României și ale art. 3 lit. b) din Legea nr. 291/2007 privind intrarea, staționarea, desfăsurarea de operațiuni sau tranzitul forțelor armate străine pe teritoriul României, republicată, cu modificãrile și completările ulterioare, la solicitarea ministrului apărării naționale, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Tării, propun Parlamentului României aprobarea înființării pe teritoriul național a unei facilități de instruire în domeniul maritim pentru pregățirea personalului ucrainean.
O a doua scrisoare trimisă tot miercuri la Parlament vizează aprobarea participării Armatei României la misiunea de Asistență de Securitate și instruire NATO- NSATU.
În document se arată că, pe fondul evoluției agresiunii militare a Federatiei Ruse împotriva Ucrainei, respectiv al efectelor asupra capacității de apărare a fortelor armate ucrainene, la Summitul NATO de la Washington, din 10 iulie, s-a decis infiintarea unei misiuni de Asistentã de Securitate si instruire NATO pentru Ucraina (NATO Security Assistance and Training for Ukraine – NSATU).
Obiectivul noii misiuni este coordonarea, sub comanda Comandantului Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR), a asistentei în domeniul securitătii pentru Ucraina si sprijinirea cresterii interoperabilitatii armatei ucrainene, fãră angajarea NATO ca parte la conflict.
Astfel, NATO va prelua coordonarea tuturor initiativelor bilaterale si multilaterale actuale, desfăsurate sub diverse formate, destinate furnizarii sprijinului international destinat Ucrainei, în conditiile în care 99% din acesta este asigurat de state aliate. Miza este de a asigura predictibilitatea si coerenta sprijinului pentru Ucraina, pe termen mediu si lung.
Fondurile financiare necesare participãrii la misiuni sunt asigurate din bugetul alocat Ministerului Apărării Nationale, în conditiile legii, notează sursa citată.
O a treia scrisoare trimisă de președinte forului suprem vine ca urmare a solicitărilor de asistentã militară adresate de Ucraina și la care Suedia si-a manifestat sprijinul prin donarea, în cursul lunii august 2024, a unor bărci de asalt.
În acest context, Suedia a solicitat sprijinul României pentru stabilirea unei locatii si stationarea bărcilor de asalt, urmând ca acestea sã fie puse în functiune de către personalul suedez, constând în 35 de persoane. Personalul suedez a intrat pe teritoriul României în a doua jumătate a lunii august si a solicitat să aibă acces în Baza aeriană Mihail Kogălniceanu si în Portul Militar Mangalia.
De asemenea, partea suedeză a solicitat si asigurarea sprijinului logistic necesar pentru personalul ucrainean care va participa la activitätile de instruire (transport, hrană, cazare, combustibilul necesar functionării ambarcatiunilor si alte posibile elemente de sprijin logistic pe durata activitãtilor de instruire).
Așadar, Iohannis informează Parlamentul că a aprobat tranzitarea teritoriului national a echipamentelor si bunurilor materiale donate Ucrainei de către Suedia si, la solicitare, instruirea militarilor din cadrul detasamentului ucrainean care va prelua ambarcatiunile donate.
Fondurile financiare necesare vor fi asigurate din bugetul alocat Ministerului Apărării Nationale.
- Premierul Marcel Ciolacu, în presa austriacă: Forțele extremiste trebuie izolate - 23 noiembrie 2024
- Iniţiatorul constituirii Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, Eugen Pătraş, interdicţie de a intra pe teritoriul ucrainean - 23 noiembrie 2024
- Europarlamentarul Claudiu Târziu, la Iași: Vă chem să mergeți la vot și să alegeți oameni care țin cu România! - 22 noiembrie 2024
Pe principiul , ” Dupa mine Potopul ” , Presedintele Romaniei , cere PARLAMENTULUI , stiind ca nu va mai raspunde in cateva luni , sau prin asa zisul santaj politic cu ” Demisia ” si interimaruL Ciuca , sau prin alegerile nationale . Se pare ca suntem singura ” tara ” NATO din zona , care dorim intrarea in conflict indirect cu rusii , ceea ce se poate transforma in cel direct .Din informatii existente pe site-uri publice , alte tari vecine cu Ukraina , adica : Slovacia , Polonia ( marea forta NATO in zona ) , Ungaria nu prevad sa accepte aceste cereri , din contra pana si Germania , a facut un pas inapoi , dar la noi este alta situatie cu ” Dicatatorul democratic ” pe post de Presedinte , fara raspundere viitoare in ce face si ce declara .
Dar acest om este IRESPONSABIL ! Cine se crede , să dispună după bunul plac de această țară și de poporul ei ? Iar Parlamentul, e acolo unde e ca să aprobe planuri criminale împotriva noastră , țesute de intriga internațională bancaro- militaro- industrială și puse în aplicare de demnitari de vodevil ?
Soldații ucraineni ai Marinei n-au decît să se antreneze în apele lor, nu în teritorii neutre ! Cine a mai auzit așa ceva ? Iar Constituția a fost modificată special pentru a permite acest gen de manevre, periculoase și care pot atrage conflicte armate nedorite de noi , ci doar de cei ce servesc corporațiile și fundațiile private internationale ocupate să schimbe geopolitica lumii și să distrugă cît mai multe țări și oameni.
Am convingerea că acest individ ne periclitează Siguranța Națională !
Iar dacă este victimă a unor presiuni exterioare multinaționale și demersurile lui au fost făcute în urma acestor presiuni, SĂ NE- O SPUNĂ CLAR ȘI RĂSPICAT !
Pentru astfel de hotarari nu trebuie consultat poporul? Iohanis poate face orice i se cere de catre americani, ne poate târâ intr-un razboi contrar vointei noastre ?
Instruire a militarilor infanteriei marine ucrainene sa fie facuta in SUA sau Marea Britanie pentru ca ele doresc acest razboi.