Ucraina cere acordul SUA pentru a ataca Rusia și solicită țărilor NATO de pe flancul estic să doboare rachete și drone rusești. Răspunsul SUA și amenințarea Rusiei

Ucraina a solicitat, miercuri,  ţărilor vecine membre NATO să doboare rachetele dronele ruseşti care vizează ţinte în regiunile sale din vest, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Solicitarea a fost făcută prin vocea şefului diplomaţiei ucrainene, Andrii Sybiha, care a cerut țărilor NATO un „răspuns comun, ferm şi decisiv”, la atacurile Rusiei, care au loc în apropierea graniţei cu NATO.

Pe de altă parte, prezent, miercuri, la Kiev, secretarul de stat american Antony Blinken a promis că Statele Unite lucrează „de urgenţă” la cererile militare ale Ucrainei, care doreşte în special să poată lovi în profunzime teritoriul rus cu rachete occidentale.

„Lucrăm de urgenţă pentru a continua să ne asigurăm că Ucraina dispune de ceea ce are nevoie pentru a se apăra eficient”, a declarat Blinken în cadrul unei conferinţe de presă, precizând că preşedintele american Joe Biden şi prim-ministrul britanic Keir Starmer vor discuta împreună vineri aceste cereri.

Răspunsul Rusiei

În replică, Rusia a amenințat miercuri cu „un răspuns adecvat” în cazul în care Statele Unite vor permite Ucrainei să lovească Rusia cu rachete ATACMS, care au o rază lungă de acțiune, potrivit Europa Liberă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că se pare că Washingtonul a decis deja să permită Ucrainei să folosească rachetele pentru lovituri cu rază lungă în interiorul Rusiei.

Moscova ar avea un răspuns „potrivit” dacă s-ar întâmpla asta, a spus el. „La toate aceste acțiuni, SMO (operațiunea militară specială) este răspunsul”, a subliniat Peskov,

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.