Comisia Europeană a anunțat aprobarea unui ajutor de stat în valoare de 330 de milioane de leva, echivalentul a aproximativ 168,9 milioane de euro, pentru fermierii bulgari. Acest sprijin vine în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, care a afectat semnificativ piața agricolă din regiune, conform publicației Sofia Globe, citată de G4Food.ro.
Potrivit unei declarații oficiale, scopul acestui ajutor este de a reduce riscul pierderilor financiare suferite de fermierii bulgari din cauza dificultăților economice cauzate de invazia Rusiei. „Aceste dificultăți au dus la scăderea lichidității financiare a fermierilor, fiind necesară intervenția Comisiei pentru a asigura continuarea activităților agricole”, se arată în declarația Comisiei.
Ajutorul aprobat constă din două mecanisme separate, fiecare destinat unor categorii diferite de fermieri. Primul mecanism, în valoare de 164 de milioane de leva (circa 84 milioane de euro), este destinat producătorilor de cereale și semințe oleaginoase, în timp ce al doilea, care însumează 166 de milioane de leva (circa 84, 9 milioane de euro), este alocat fermierilor care activează în sectoare precum creșterea rumegătoarelor mari și mici, apicultură, fructe și legume, trandafiri oleaginoși, vii și tutun.
Acest sprijin se va acorda sub formă de granturi directe, cu o limită maximă de 280.000 de euro per beneficiar. De asemenea, este prevăzut ca fondurile să fie alocate până la data de 31 decembrie.
„Această măsură este menită să ofere fermierilor stabilitate și siguranță financiară într-o perioadă dificilă,” a explicat Comisia Europeană.
Prin intermediul acestor mecanisme de sprijin, Uniunea Europeană își reafirmă angajamentul de a susține sectorul agricol, grav afectat de perturbările economice cauzate de război și de fluctuațiile pieței globale.
*Până la ora transmiterii acestei știri, nu există nicio informare oficială privind acordarea unui sprijin financiar similar și pentru fermierii români, la fel de afectați de importurile agro-alimentare din Ucraina.
Pe același subiect:
Bulgaria a cerut CE interzicerea importurilor de ouă din Ucraina. Care este situația în România
- Prezidențiale 2024/ Secțiile de votare s-au deschis la ora 07.00. Românii își aleg noul președinte - 24 noiembrie 2024
- Premierul Marcel Ciolacu, în presa austriacă: Forțele extremiste trebuie izolate - 23 noiembrie 2024
- Iniţiatorul constituirii Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, Eugen Pătraş, interdicţie de a intra pe teritoriul ucrainean - 23 noiembrie 2024
Pai sigur ca nu toți agricultorii afectați de fenomenele comerciale create artificial vor fi despăgubiti , nici nu trebuie, pentru ca vrajmasia intre popoare trebuie întreținută în mod imperios .
Iar apoi UE se bate cu pumnul în piept si se laudă singura cit de solidară este cu toate statele ce o compun .
Trebuie sa fii orb de-a binelea ca sa nu vezi cum lucrează si cum manipulează popoarele ținute în lesă, si sa fii de-a dreptul tembel ca sa nu te întrebi cum de o tara aflată în război de 2 ani si mai bine de zile poate fi o atît de redutabilă producătoare agricolă .
Sau nu e acolo nici un război real, sau produsele asa zis ucrainene nu provin din Ucraina.
Iar zizania de care se foloseste UE la tot pasul, invrajbind popoarele intre ele tot mai mult, nu poate decit sa ii asigure înaintarea catre scopul final al inițiatorilor ei oligarhici mondialisti , scop pentru care a fost creată ca structura de dominație regionala si nicidecum de colaborare si întrajutorare interstatala .
Paradoxul ” prostului ” , bulgarii primesc 285.000 euro fermier , fermierul roman nu primeste nimic , cu toate ca tranzitul ” cerelelor ” si distrugerea structurii rutiere si feroviare este prin Romania .Dar ” bulgarii ” sunt mai tari ” la oua ” si la propriu si la figurat