Comisia Europeană a solicitat, joi, României să elimine restricțiile legate de stabilirea prețurilor și exportul de energie electrică și gaze, potrivit unui comunicat transmis de Reprezentanța CE în România.
Potrivit sursei citate, CE a decis să inițieze o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României pentru limitarea libertății participanților la piață de a-și stabili prețurile angro ale energiei electrice și gazelor, precum și a exporturilor de gaze.
România a introdus măsuri naționale care impun anumitor producători de energie electrică să contribuie cu toate veniturile care depășesc un anumit prag de preț la un fond pentru tranziția energetică și obligă producătorii de gaze să vândă o parte din producția lor la prețuri fixe anumitor clienți.
„Măsurile în cauză limitează libertatea producătorilor de energie electrică și de gaze de a-și stabili prețurile angro în România. Prin urmare, Comisia consideră că aceste măsuri restricționează principiile fundamentale ale formării libere a prețurilor și comerțului transfrontalier liber pe piețele angro de energie electrică și gaze. România are acum la dispoziție două luni pentru a răspunde și a remedia deficiențele identificate de Comisie. Dacă nu primește un răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivate”, se precizează în comunicatul de presă.
Decizia CE vine în contextul în care în România există cel mai mare preț la energie din UE.
- Premierul Ciolacu se întâlnește cu Viktor Orban, vineri, la Budapesta. Din delegația României face parte și Kelemen Hunor, președintele UDMR - 22 noiembrie 2024
- Premierul Viktor Orban anunţă că îl va invita pe Netanyahu în Ungaria pentru a sfida mandatul de arestare al CPI - 22 noiembrie 2024
- Prezidențiale 2024. Românii își aleg viitorul președinte. A început votul în diaspora - 22 noiembrie 2024
Faptul ca exista anumite restrictionari in privinta preturilor de vinzare ale energiei , precum si limitari ale ” pietei libere ” care nu e libera de loc de altfel intrucit ea favorizeaza marii rechini energetici , este un lucru foarte bun din punctul meu de vedere , este prima oara cind sunt de acord cu ce se face la nivelul ” autoritatilor ” .
Cu ce nu sunt insa de acord este faptul ca desi obliga vinzatorii de energie sa desfaca aceasta cu preturi restrictionate, pretul la nivel national al energiei cu amanuntul – catre populatie sau societati comerciale romanesti – este extrem de ridicat . Eu vad in toate acestea o incoerenta si o contradictie . Dar atunci pentru care motiv exista aceste restrictionari, daca nu pentru a favoriza consumatorul final roman ?