Diplomația rusă, inflamată de declarațiile europarlamentarului Claudiu Târziu privind derusificarea Republicii Moldova

Declarațiile europarlamentarului român Claudiu Târziu, președintele CNC AUR și liderul delegației partidului în PE, privind parcursul european al Republicii Moldova nu au rămas fără ecou.

Într-un briefing de presă, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, a criticat declarația susținută de Claudiu Târziu în plenul Parlamentului European privind derusificarea Republicii Moldova.

„La 8 octombrie 2024, eurodeputatul român C.Târziu a subliniat în fața microfonului că aderarea Republicii Moldova la UE este posibilă doar în cazul retragerii complete a republicii din CSI, a de-rusificării țării și a demolării monumentelor sovietice. Ce sunt aceste monumente sovietice? Să ne gândim la ele. În primul rând, este vorba de monumentele eroilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei, ai celui de-al Doilea Război Mondial, care au luptat împotriva nazismului. În al doilea rând, acestea sunt monumentele, busturile și memorialele dedicate marilor figuri ale științei, culturii, artei, atât celor ale noastre comune, cât și celor moldovenești. De ce? Pentru că din punctul de vedere al Occidentului este necesar să se șteargă identitatea moldovenească. Este necesar să se facă totul pentru ca copiii din Republica Moldova să nu-și cunoască nici eroii, nici acei oameni care au făurit nu doar victoria, ci și bunăstarea lor. Care au obținut rezultate în știință, cultură, artă. Și în al treilea rând, desigur, sunt monumentele care au fost ridicate în numele păcii, prieteniei, marcând principalele priorități ale poporului moldovenesc iubitor de pace. Aceasta este ceea ce trebuie demolat din punctul de vedere al (cum se autointitulează?) europarlamentarului român”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, potrivit Ambasadei Rusiei la București.

Reamintim că europarlamentarul Claudiu Târziu a făcut, săptămâna trecută, o serie de declarații privind parcursul european al Republicii Moldova.

Luni, 7 octombrie, înainte de ziua în care în PE s-a votat o rezoluție privind Republica Moldova, europarlamentarul Claudiu Tâziu a acordat un interviu pentru TVR, în care a explicat care sunt pașii pe care Republica Moldova ar trebui să-i urmeze în vederea integrării în UE, după cum a relatat RostOnline.

Marți, 8 octombrie, a subliniat, în plenul PE, importanța derusificării Republii Moldova.

„Pentru continuarea drumului european al Republicii Moldova, este suficient un singur lucru – adevărul. Adevărul este că Republica Moldova trebuie să se rupă de trecutul comunist și de Comunitatea Statelor Independente. Trebuie să desecretizeze arhivele serviciilor secrete sovietice, să procedeze la lustrație politică, să înapoieze bunurile bisericii confiscate de statul sovietic și să demoleze simbolurile sovietice. De asemenea, trebuie să iasă din C.S.I., care e controlată sută la sută de Rusia.

Adevărul este că cea mai rapidă și sigură cale de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană este reunificarea cu țara-mamă, România”, a spus Claudiu Târziu


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.